Thursday, January 1, 2015

Piernik bezglutenowy

Moze przepis jest troche spozniony ;) ale jakze smakowity. Na Swieta przygotowalam 3 rodzaje ciast. Niestety kazde z nich nie nadawalo sie dla mojej coreczki, gdyz wykorzystalam nabial  (przy serniku) oraz make pszenna przy wloskim i bananowcu. Tym sposobem wpadlam na pomysl zrobienia dla niej ciasta bez glutenu i mleka krowiego. Kolezanka podeslala mi linka z przepisem (patrz tutaj) i musze przyznac, ze piernik jest super. Skladniki troche zmienilam tak, aby w przepisie nie bylo laktozy:  maslo zastapilam margaryna, make mgdalowa -  maka amarentusowa(migdalowa mi sie wlasnie skonczyla :)), a sliwki - dzemem truskawkowym wlasnej roboty.  Osobiscie nastepnym razem przeloze go dzemem (zamiast klasc tylko na gore), gdyz Ani brakowalo troche slodyczy. Serdecznie polecam - nawet nie dla alergikow !!!!
 


 
Skladniki:
130 g margaryny
130 g plynnego miodu
4 lyzki ksylitolu
2 lyzki przyprawy do piernika Daru Natury
300 g maki (100 g ryzowej, 50 g kokosowej, 50 g maki amarantusowej lub migdalowej, 50 g maki ziemniaczanej, 50 g maki kukurydzianej)
2 lyzeczki sody oczyszczonej
250 ml + 4 lyzki mleka ryzowego
2/3 szkl orzechow (do wybory - ja dodalam pecan)
2 jajka
dzem truskawkowy wlasnej roboty
 
1. Piekarnik nagrzac do 175 stopni C/ 350 stopni F
2. Forme keksowke (12 x 5 cm) wylozyc papierem do pieczenia
3. W garnku na malym ogniu roztopiic margaryne, miod, ksylitol i przyprawe do piernika. Zdjac z ognia.
4. Dodac maki i sode, wymieszac.
5. Dodac mleko i orzechy, wymieszac.
6. Dodac jajka i wymieszac.
7. Mase wylac do foremki.
8. Na wierzch wylozyc kropki dzemu i rozprowadzic po ciescie nozem.
9. Piec ok 40-45 miinut lub do tzw. "suchego patyczka".
 
Smacznego :)
Inspracja: Kwestia smaku
 
 

1 comment: