Wednesday, February 19, 2014

Pierogi z pieczenią/ Polish dumplings with meatloaf

I kolejne pierogi - tym razem z pieczenią w sosie pomidorowym. To niecodzienne połączenie, ale jak pyszne ;) Smacznego :)
----------------------------------
And another dumplings - this time with meat loaf and tomato & basil sauce. It is unusual combination, but very delicious;) Enjoy :)





Składniki:
Ciasto - patrz tutaj
1,9 lb/ 0,9 kg pieczeni z kurczaka z warzywami lub domowego pasztetu
25 oz/ 709 g sosu pomidorowego z bazylią
1 łyżeczka oliwy z oliwek

1. Ciasto na pierogi wykonywać zgodnie z zasadami opisanymi tutaj.
2. Do środka wkładąć farsz i zawijać, mocno ściskając brzegi pieroga. Odkładać na oprószoną mąkę stolnicę. Pozostawić na 30 minut.
3. Wlać wodę do garnka - ok 2/3 garnka i zagotować. Dodać  1 łyżeczkę oliwy z oliwek. Zmniejszyć ogień na średni, włóżyć pierogi i gotować przez 3-5 minut lub do momentu, aż wypłyną na wierzch.
4. Podawać na ciepło z sosem pomidorowym.
Smacznego ;)
--------------------------------------------------
 
Ingredients:
Dough - see here
1.9 lb/ 0.9 kg chicken and vegetables meat loaf
25 oz / 709 g tomato sauce with basil
1 teaspoon olive oil

1. Prepare the dough according to directions described here.
2. Place stuffing into the center of each round and fold over the edges, press together. Place them on a pastry board sprinkled with flour. Leave for 30 minutes.
3. Pour water into a pot - about 2/3 and bring to a boil. Add 1 teaspoon of olive oil. Reduce heat to medium, add dumplings and cook for 3 to 5 minutes or until they float to the top. 4. Serve warm with tomato & basil sauce.


Enjoy ;)
 

 

8 comments:

  1. Bardzo smakowite pierogi. Chętnie zjadłabym takie i do tego z sosikiem. Pychota :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sa bardzo pyszne ;) Najwazniejsze to wlasciwe nadzienie ;) Musi to byc bardzo dobra pieczen - najlepiej domowej roboty :)

      Delete
  2. Imię to samo i na dodatek miłośniczka kawy. Mamy trochę wspólnego:) Pierogi bardzo ciekawe.

    ReplyDelete
  3. Wyglądają wspaniale :) Dawno nie jadłam pierogów, muszę zrobić :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    ReplyDelete
    Replies
    1. Koniecznie :) Ja juz za nimi tesknilam, dlatego znalazly sie na blogu :)

      Delete
  4. Ale oryginalny pomysł na pierogi. Super : )

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dziekuje ;) Faktycznie inny niz wszytskie :0 Ale za to przepyszny :)

      Delete