Monday, December 2, 2013

Moja wersja spaghetti carbonara/ My version of spaghetti carbonara

Dzisiaj miałam ogromną ochotę na makaron :) Więc zrobiłam spaghetti carbonara. Może moja wersja trochę odbiega od oryginału, ale za to właśnie ją lubię :)
-------------------------------------------
Today I had a great desire for pasta :) So I made spaghetti carbonara. Maybe my version is a little different from the original, but I like it for it :)





Składniki (na 4-5 porcji):
1lb/ 454g makaronu spaghetti, ugotowane al dente
250 g sera mascarpone
2 jajka
1 żółtko
150 g boczku, pokrojonego w kostkę
1 biała duża cebula, pokrojona w drobną kostkę
1/2 - 1 łyżeczka kolorowego czosnku w proszku
czarny pieprz świeżo zmielony, sól
parmezan lub inny starty ser do posypania
 
1. W średniej misce wymieszać mikserem ser mascarpone z jajkami i żółtkiem.
2. Boczek usmażyć na dużej patelni. Wyjmij boczek, pozostawić tłuszcz. Odstawić na bok.
3. Do patelni włożyć cebulę i smażyć, aż będzie przezroczysta. Smażyć na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Dodać czosnek, wymieszać. Smażyć kolejną minutę. Dodać boczek i spaghetti, wymieszać. Smażyć na małym ogniu kolejne 2 - 3 minuty, mieszając stale. Dodać miksturę z serem, sól i czarny pieprz według upodobań. Wymieszać i trzymać na małym ogniu ok 1 minuty.
4. Danie podawać na ciepło posypane żóltym serem i świeżo startym czarnym pieprzem.
 
Smacznego :)
--------------------------------------------
Ingredients (4-5 servings):
1lb / 454g spaghetti pasta, cooked al dente
250 g mascarpone cheese
2 eggs
1 egg yolk
150 g bacon, diced
1 large white onion, cut into small cubes
1/2 - 1 teaspoon color garlic powder
freshly ground black pepper, salt
parmesan cheese or other grated cheese for sprinkling
 
1. In a medium bowl, beat mascarpone cheese with eggs and egg yolk.
2. Fry bacon in a large skillet. Remove bacon, but leave fat from bacon. Set aside
3. Add onion to the skillet and fry onion until it is soft. Cook over low heat, stirring from time to time. Add the garlic, stir. Fry another minute. Add bacon, spaghetti pasta and mix. Cook over low heat for another 2 - 3 minutes, stirring constantly. Add cheese mixture, salt and black pepper according to taste. Mix and keep over low heat about 1 minute.
4. Serve warm topped with cheese and freshly grated black pepper.
 
 
Enjoy :)

4 comments:

  1. Pycha!:) Bardzo lubię taki makaron, a jem rzadko.

    ReplyDelete
  2. Faktycznie klasyczna carbonara to to nie jest, ale ten dodatek mascarpone musi być pyszny :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) Wlasnie to lubie - odswiezanie i modyfikowane dan klasycznych ;) Przy okazji mozna rozkoszowac sie nowymi smakami ;)

      Delete