Tuesday, March 25, 2014

Tort czekoladowy z mascarpone i nutellą/ Chocolate layer cake with mascarpone cheese & nutella

Moja córeczka skończyła 3 latka :) Jak ona szybko rośnie .... Z tej okazji zrobiłam jej torcik ze Snoopy`im. Ciężko powiedzieć czy była zadowolona, gdyż największą frajdę sprawiło jej zdmuchiwanie świeczek, ale torcik był bardzo smaczny. Takie połączenie mocno czekoladowego ciasta z masą z mascarpone i nutelli. Niestety zawiera trochę alkoholu, ale zawsze można go zastąpić. Pyszności ;)
----------------------------------------------------
My daughter has jest turned 3 :) She grows so fast .... On this occasion I made the cake with Snoopy. It's hard to tell she was happy or not, because the most fun part for ​​her was to blow out candles. The layer cake was very tasty though. A combination of chocolate cake layered with mascarpone and nutella cream. Unfortunately, it contains some alcohol, but you can always replace it. Goodies;)




Składniki:

Ciasto na 20 cm tortownice (temperatura pokojowa):
200 g gorzkiej czekolady (min 60%), posiekanej
200 g niesolonego masła
250 ml mleka (ja użyłam bez laktozy)
3 jajka
1 1/4 szkl drobnego jasnego brązowego cukru
150 g mąki pszennej tortowej
1/2 szkl kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki likieru kawowego

1. Do średniego garnka wlać mleko i dodać masło. Wstawić na mały ogień. Podgrzewać do roztopienia masła. Dodać czekoladę i  mieszać, aż się roztopi. Po otrzymaniu gładkiego sosu czekoladowego - lekko przestudzić.
2. W średniej misce połączyć mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia.
3. W dużej misce połączyć sos czekoladowy i jajka. Dodać cukier i wymieszać do połączenia. Dodać mieszankę z mąką, likier kawowy i wymieszać, aż się połączą. Ciasto podzielić na 3 równe części.
4. Piekarnik nagrzać do 160 stopni C/ 300 stopni  F.
5. Trzy formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto do każdej z formy i wyrównać.
6. Piec ok 30 minut lub to tzw "suchego patyczka". Ostudzić.

Krem:
500 g serka mascarpone
10 - 12 łyżek  nutelli (ja daje 10, gdyż nie lubię zbyt słodkiej masy)
4 łyżki likieru kawowego
1. Składniki wymieszać, aż masa będzie gładka.

Dodatkowo;
Fondant
barwniki do jedzenia

Ogólne wskazówki:
1. Położyć pierwszą część ciasta czekoladowego na paterze.
2. Posmarować kremem z mascarpone i nutellą.
3. Przykryć kolejnym ciastem.
4. Posmarować kremem z mascarpone i nutellą.
5. Przykryj kolejnym ciastem.
6. Rozprowadzić krem na górze i po bokach ciasta.
7. Przykryć rozwałkowanym fondantem.
8. Zabarwić fondant, przygotować dekoracji i umieścić je na cieście.
Smacznego :)

Inspiracje: mojewypieki.com ze zmianami
-------------------------------------

Ingredients:

Cake for 20 cm round cake pans (at room temperature):
200 g dark chocolate (min 60%), chopped
200 g unsalted butter
250 ml milk (I've used lactose-free)
3 eggs
1 1/4 cups fine light brown sugar
150 g cake flour
1/2 cup baking cocoa
1 teaspoon baking soda
1 teaspoon baking powder
2 tablespoons coffee liqueur
1. In medium saucepan, pour the milk and add the butter. Heat it over low heat until butter is melted. Add the chocolate and whisk until melted. When chocolate sauce is smooth - cool slightly.
2. In a medium bowl, combine the flour, cocoa, baking soda and baking powder.
3. In a large bowl, combine the chocolate sauce and eggs. Stir with the sugar. Add the flour mixture, coffee liquor and stir until combined. Divide the batter into 3 equal parts.
4. Preheat the oven to 160 degrees C / 300 degrees F.
5. Line three baking pans with parchment paper. Pour batter into prepared pans, spreading evenly.

6. Bake about 30 minutes or until a wooden toothpick comes out clean. Set aside to cool
Cream:
500 g mascarpone cheese
10 - 12 tablespoons of Nutella (I give 10, because I do not like too sweet cream)
4 tablespoons coffee liqueur
1. Combine the ingredients until smooth.

Additionally:
fondant
food colors

General directions:
1. Place one part of chocolate cake on a serving platter.
2. Spread with mascarpone and nutella cream.
3. Top with second part of chocolate cake.
4. Spread with mascarpone and nutella cream.
5. Top with third part of chocolate cake.
6. Spread top and sides with cream.
7. Cover top and sides with fondant.
8. Color fondant, prepare decorations and put them on the top of cake.
Enjoy :)

Inspiration: mojewypieki.com with changes


2 comments: