Wednesday, March 5, 2014

Polędwica w sosie pieczarkowym/ Pork tenderloin with mushrooms sauce

Uwielbiam polędwicę w sosie pieczarkowym. Może nie jest to jakieś super danie, ale za to jest smaczne i uwielbia go cała moja rodzina :) Można podawać z ziemniaczkami lub z kaszą gryczaną, z papryką lub bez. Obie wersje są pyszne ;)
-----------------------------------------------
I love pork tenderloin with mushroom sauce. Maybe it is not so special dish, but it is very delicious and one of my family`s favorites :) It can be served with potatoes or buckwheat, with or without bell pepper. Both versions are really delicious ;)
  



Składniki:
1,6 lbs/ 0,7 kg polędwicy wieprzowej, pokrojonej w 1 cm plastry
1łyżeczka przyprawy do mięsa (opcjonalnie)
sól, pieprz
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka czosnku lub 2 zgniecione ząbki czosnku
1 cebula, pokrojona w kostkę
5 pieczarek, pokrojone w półplasterki
1 czerwona papryka, pokrojona w plasterki (opcjonalnie)
4 łyżki mąki kukurydzianej
woda

1. Kawałki polędwicy lekko potłuc młotkiem.
2. W małej miseczce wymieszać sól, pieprz, przyprawę do mięsa i słodką paprykę. Natrzeć mięso i odstawić na minimum 1h.
3. Rozgrzać oliwę z oliwek w dużym garnku na średnim ogniu. Zmniejsz ogień. Podsmażyć polędwiczki, aż będą brązowe (ok 5-6 minut), stale mieszając.
4. Dodać cebule i smażyć do jej zeszklenia.
5. Dodać czosnek, paprykę i grzyby, wymieszać. Zalać wodą, tak aby przykrywało mięso (ok 4-5 cm). Przykryć przykrywką i gotować ok 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
6. Zdjąć przykrywkę i gotować kolejne 15-20 minut.
7. W małej misce wymieszać mąkę z 1/2 szkl wody, aż masa będzie gładka. Dodawać stopniowo do polędwiczek i gotować kolejne 10-15 minut, mieszając.
8. Podawać z ziemniakami lub kaszą gryczaną.

Smacznego :)
-------------------------------------------------

Ingredients:
1.6 lbs / 0.7 kg pork tenderloin, sliced into 1 cm medallions
1 teaspoon seasoning for meat (optional)
salt and pepper
3 tablespoons olive oil
1 teaspoon sweet paprika
1 teaspoon crushed garlic or 2 cloves garlic
1 onion, diced
5 bottom mushrooms, sliced
1 red bell pepper, sliced (optional)
4 tablespoons corn flour
water

1. Beat tenderloin lightly with a meat hammer.
2. In a small bowl, combine salt, pepper, seasoning for meat and sweet pepper. Rub over all sides of pork tenderloins and set aside at least for 1 hour.

3. Heat the olive oil in a large saucepan over medium heat. Reduce heat to low. Brown tenderloin (5-6 minutes), stirring frequently.
4. Add onions and fry until soft.

5. Add the garlic, bell pepper and mushrooms, stir. Pour the water into the pan, so that the meat was covered (about 4-5 cm). Cover with a lid and simmer for about 20 minutes, stirring ocasionally.
6. Remove the lid and cook for 15-20 minutes.

7. In a small bowl, whisk the flour with 1/2 cup water until incorporated and smooth. Pour slowly into the pan and simmer for 10-15 minutes, stirring frequently.
8. Serve with potatoes or buckwheat.

Enjoy :)


 

6 comments:

  1. Bardzo smaczna propozycja na obiad. Bardzo delikatne mięso. Uwielbiam polędwicę :) A do tego sos pieczarkowy... extra :)

    ReplyDelete
  2. Świetne połączenie, kiedyś także często przyrządzałam tak polędwiczkę

    ReplyDelete
  3. Pychota, lubię pieczarki pod każdą postacią, a taki sosik zjadała bym z wielkim smakiem :)

    ReplyDelete
  4. Bardzo lubię takie polędwiczki! : )

    ReplyDelete
  5. Idealny obiad dla mnie! :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    ReplyDelete