Friday, March 28, 2014

Kurczak po meksykańsku/ Mexican chicken

Nie ma to jak szybkie i proste dania ;) Ostatnio w takich się specjalizuję. Ania już 2 tydzień chodzi do przedszkola i patrząc na nią to jest zadowolona. Ani razu mi nie zapłakała i każdego dnia z chęcią wychodzi ;) Każdego dnia potrafi mnie pozytywnie zaskoczyć. Ja z kolei powoli się przyzwyczajam do tej czasowej rozłąki, chociaż w tym czasie staram się coś dobrego dla niej  przygotować.
-------------------------------
There is nothing like fast and easy dishes ;) Recently, I specialize in them. Ania is in preschool for 2 weeks now and I see she likes it. She did not cried at all and every day goes happy to preschool ;) She surprises me every day. I am slowly getting used to the time of separation, although  I try to prepare something good for her when she is there.




Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka, pokrojona w kostkę
1,5 czerwonej papryki, pokrojonej w paski
1 duża czerwona cebula, pokrojona w cienkie prążki
1 łyżeczka chili
sól, starty czarny pieprz
4 ząbki czosnku, posiekane
1 łyżeczka bazylii
1 mały brokuł, podzielony na koszyczki
2 szkl sosu pomidorowego z bazylią
2 łyżki oliwy z oliwek

1. Połączyć chili z bazylią, solą, pieprzem w misce. Dodać kurczaka i obtoczyć go w przyprawach.
2. Usmażyć kurczaka w 1 łyżce oliwy z oliwek na woku, na średnim ogniu (ok 4-5 minut). Wyjąć na talerz i odstawić na bok.
3. Podgrzać 1 łyżką oliwy z oliwek w woku na średnim ogniu. Dodać paprykę, cebulę, czosnek i wymieszać. Smażyć do miękkości, mieszając od czasu do czasu, ok 5-6 minut.
4. Dodać kalafiora i smażyć kolejne 2 minuty.
5. Dodać kurczaka i sos  do woka. Gotować ok 3 minut.
6. Podawać z ryżem, posypane pietruszką.

Smacznego ;)
--------------------------------------------------------

Ingredients:
1 double boneless chicken breast, diced
1.5 red bell peppers, sliced
1 large red onion, thinly sliced
1 teaspoon chili
salt, grated black pepper
4 cloves garlic, chopped
1 teaspoon dry basil
1 small broccoli, divided into florets
2 cup tomato & basil
2 tablespoons olive oil

1. Combine chili sauce, basil, salt and black pepper in a bowl. Add the chicken and toss to coat.
2. Sear the chicken in 1 tablespoon olive oil in a wok over medium-high heat (about 4-5 minutes). Remove to a plate and set aside.
3. Heat 1 tablespoon olive oil in the wok over medium- high heat. Add the bell peppers, onion, garlic and stir to coat. Cook until tender, stirring occasionally, about 5-6 minutes.
4. Add the cauliflower florets and cook for 2 minutes.
5. Add the chicken and sauce to the wok. Cook for 3 minutes.
6. Serve with rice, sprinkled with parsley.

Enjoy;)




9 comments:

  1. Świetne szybkie danie. Bardzo lubię kurczaka po meksykańsku. Robię podobnie, ale sos przygotowuję osobno :)

    ReplyDelete
  2. Mniam uwielbiam takie dania. Są szybkie w przygotowaniu, a przy tym bardzo apetycznie wyglądają :D

    ReplyDelete
  3. A ja chciałam powiedzieć że nominowałam cię do fajnej zabawy jaką jest Liebster Blog Award więcej o nominacji i informacji na tema t zabawi znajdziecie tutaj: http://mojepysznegotowanie.blogspot.com/2014/03/sodkie-pizze-z-dzemem-i-kruszonka.html.

    ReplyDelete
  4. Jak szybkie i proste, a do tego pyszne to ja się piszę na takie danie :) a do tego odpowiednio pikantne - na pewno spróbuję :)

    ReplyDelete
  5. mmm... ależ apetycznie wygląda! kocham takie połączenia smaków!:) a zdjęcia... cudowne!

    ReplyDelete
  6. bardzo lubię kurczaka w takiej wersji : )!

    ReplyDelete
  7. Bardzo smakowicie prezentuje się ten kurczak :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    ReplyDelete
  8. czekamy na kolejne, pyszne przepisy : )

    ReplyDelete