Wednesday, March 12, 2014

Czekoladowe muffiny/ Chocolate muffins

Ostatnio pracuję na wysokich obrotach: przygotowanie i zdanie prawa jazdy w stanie NJ, złożenie dokumentów do przedszkola, wizyty lekarskie prawie wszystkie załatwione, papierologia i badania zrobione. Jeszcze tydzień i powinnam wyjść na prostą..... A dzisiaj na poprawę humoru - czekoladowe muffinki :)
------------------------------------
I've been busy lately: learning for and passing NJ driver`s license exam, completing documents to preschool, having almost all medical appointments, doing the paperwork and tests. One more week and I should finish ..... And today for a better mood - chocolate muffins :)






Składniki:
2 szkl mąki uniwersalnej
1/2 szkl cukru
3/4 szkl kawałków z białej czekolady
1/2 szkl kakao
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 jajko
1 szkl jogurtu naturalnego
1/2 szkl mleka
1/2 szkl oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
1/4 szkl czekoladowych mlecznych dropsów/ chipsów

1. Nagrzać piekarnik do 200 stopni C/ 400 stopni F. Wyłożyć formę na muffiny 12 papilotkami.
2. W dużej misce połączyć mąkę, cukier, 3/4 szkl białych kawałków czekolady, kakao i proszek do pieczenia. W drugiej misce, wymieszać trzepaczką jajko, jogurt, mleko i olej roślinny, aż masa będzie gładka, wlać do mikstury z czekoladą i mieszać do połączenia. Napełniać muffiny przygotowanym ciastem i posypać chipsami czekoladowymi.
3. Piec w nagrzanym piekarniku, aż wykałaczka włożona w środek ciasta będzie czysta, około 20 minut. Studzić 10 minut.

Smacznego :)
Inspiracja: Allrecipes ze zmianami
----------------------------------------
Ingredients:
2 cup all-purpose flour
1/2 cup fine sugar
3/4 cup white chocolate chunks
1/2 cup unsweetened cocoa powder
1 teaspoon baking soda
1 teaspoon vanilla extract
1 egg
1 cup plain yogurt
1/2 cup milk
1/2 cup olive oil or vegetable oil
1/4 cup semi-sweet chocolate chips

1. Preheat oven to 200 degrees C/ 400 degrees F. Line 12 muffin cups with paper muffin liners.
2. Combine flour, sugar, 3/4 cup chocolate chips, cocoa powder, and baking soda in a large bowl. Whisk egg, yogurt, milk, and vegetable oil in another bowl until smooth; pour into chocolate mixture and stir until batter is just blended. Fill prepared muffin cups and sprinkle with remaining 1/4 cup chocolate chips.
3. Bake in preheated oven until a toothpick inserted into the center comes out clean, about 20 minutes. Cool in the pans for 10 minutes.

Enjoy :)))

Inspiration: Allrecipes with changes



7 comments:

  1. Śliczne, pyszne i kuszące są Twoje muffinki. Bardzo chętnie poczęstowałabym się jedną, bo jestem łasuchem :)

    ReplyDelete
  2. Uwielbiam czekoladowe muffiny. A Twoje tak smacznie wyglądają. Mniam!

    ReplyDelete
  3. Dużo spraw, ale potem relaks z taką muffiną i już jest błogo :)

    ReplyDelete
  4. Takie napakowane, czekoladowe są pycha :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    ReplyDelete
  5. jestem właśnie po obiedzie i jak patrzę na te babeczki to czuję, że przydałby się deser ;)

    ReplyDelete
  6. Maleńkie pyszności, chętnie skusiłabym się na takie. A ja życzę powodzenia z prawiem. :)

    ReplyDelete
  7. Wypasione muffiny :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    ReplyDelete