Monday, February 17, 2014

Kurczak po tajsku/ Thai chicken

Choroba nadal mnie trzyma :( Myślałam, że już lepiej a tutaj niespodzianka.... Ech, nie mam tyle siły ile bym chciała. Tyle pomysłów w głowie na nowe dania, a tu trzeba zwolnić. Dzisiaj przedstawiam bardzo smaczne i szybkie danie na kurczaka po tajsku.
--------------------------------------
The flu is still holding me back a bit :( I thought I would feel better but am not .... Oh, I do not have as much power as I want. I have to slow down, though I have so many ideas for new dishes in my head. Today I am presenting a very tasty and quick dish for thai chicken.





Składniki na 3-4 porcje:
1  mały brokuł, podzielony na koszyczki
1 duża pojedyncza pierś z kurczaka, pokrojony w cienkie paski
1 łyżka mąki kukurydzianej
4 łyżki oliwy z oliwek
1 duża czerwona papryka, pokrojona w paski
2 łyżeczki czosnku w proszku
1 łyżeczka zmielonego imbiru
1/2 szkl mleka kokosowego
1 1/2 łyżeczki sosu chili  z czosnkiem
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka soku z limonki
ryż jaśminowy, przygotowany zgodnie z instrukcją na opakowaniu

1. Brokuły ugotować na parze. Odstawić na bok.
2. Obsypać kurczaka mąką w średniej misce. Odstawić na bok.
3. Nagrzać oliwę w woku na średnim ogniu. Dodać kurczaka i smażyć ok 3 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać paprykę,  czosnek i imbir i smażyć kolejne 2 minuty. Dodać brokuły, mleko i pozostałe składniki (oprócz ryżu) i smażyć kolejną minutę, stale mieszając.
4. Podawać na ciepło z ryżem.

Smacznego :)
----------------------------------------
Ingredients for 3-4 servings:
1 small broccoli, divided into florets
1 large single chicken breast, cut into thin slices1 tablespoon cornstarch
4 tablespoons olive oil
1 large red bell pepper, cut into strips
2 teaspoons garlic powder
1 teaspoon ground ginger
1/2 cup coconut milk
1 1/2 teaspoons chili garlic sauce
1 tablespoon fish sauce
1 tablespoon lime juice
jasmine rice, prepared according to package directions

1. Steam broccoli florets. Set aside.
2. Combine chicken and cornstarch in a medium bowl, tossing to coat. Set aside.
3. Heat the oil in a wok over medium heat. Add the chicken and saute 3 minutes, stirring from ocasionally. Add the bell pepper, garlic and ginger and saute 2 minutes. Stir in cooked broccoli, milk and remaining ingredients (except rice) and cook one minute, stirring frequently.
4. Serve warm with rice.

Enjoy :)


 

 
 
Smaki Azji - Kuchnia Chińska i Koreańska

4 comments:

  1. Pyszny obiad, w sam raz dla mnie :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    ReplyDelete
  2. Uwielbiam takie dania, szczególnie za szybkość i prostotę:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja tez ;) Jak trzeba cos na szybko to stri-fry jest niezastapiony i jeszcze ta soczystosc warzy i mieska ;) Pychotka :)

      Delete