Sunday, January 11, 2015

Pierogi z ziemniakami

Uwielbiam dania mojej mamy ;) Kolejnym z nich sa pierogi z ziemniakami. Farsz przypomina mi brytfaniarza (babke ziemniaczana) i przez to je uwielbiam. Nie potrafie ich sobie odmowic, gdyz same rozplywaja sie w ustach ;) Pysznosci !!!!!
 
 



 
Skladniki na ok  60 szt:
8 bardzo duzych ziemniakow
6 duzych plastrow boczku (grubosc 0,5 - 1 cm)
sol, pieprz czarny
2 duze cebule
oliwa z oliwek
 
1. Cebule pokroic drobno i zeszlic na rozgrzanej patelni z oliwa.
2. Boczek drobno pokroic  podsmazyc.
3. Ziemniaki przepuscic przez sokownik.
4. Skladniki polaczyc ze soba i przelozyc na patelnie. Smazyc do lepkiej konsystencji.
5. Przygotowac casto na pierogi - patrz tutaj
6. Farsz nakladac do srodka ciasta i  zawijac.
7. Gotowac w goracej wodzie z lyzka oliwy - ok 2-3 minuty od wyplyniecia pierogow.
 
 


1 comment:

  1. Świetne pierogi, takich to ja jeszcze nie jadłam :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    ReplyDelete