Tuesday, September 2, 2014

Sernikowce

Uwielbiam wszelkiego typu placki, naleśniki, placuszi etc.. ;) I tak od jakiegoś czasu za mną chodziły placki z serem, ale nie takie gdzie byłyby one tylko dodatkiem, lecz takie, gdzie są głównym składnikiem dania :) Pamiętam takie z dziecństwa i choć próbowałam je odtworzyć to niestety każdorazowo z marnym skutkiem. Któregoś dnia natrafiłam na przepis, który mne zachwycił. Może nie jest to smak mojej młodości, ale jest na pewno bardzo zbliżony.

Składniki:
450- 500 g serka Philadelphia lub innego miękkiego twarogu
100 g cukru
2 jajka
4 czubate  łyżki mąki pszennej
Tłuszcz do smażenia

1. Ser, cukier i jajka wymieszać, aż cukier się rozpuści.
2. Dodać 2 łyżki mąki i  ponownie wymieszać.
3. 2 pozostałe łyżki mąki wysypać na talerz.
4. Nagrzać patelnię z oliwą.
5.  Mokrymi rękoma lepić kulki i lekko spłaszczać. Następnie obtaczać w mące.
6. Smażyć na patelni z  obu stron na złoty kolor.
7. Podawać z dżemem, cukrem pudrem lub miodem.

Inspiracja: zjemto.blox.pl z małymi zmianami



Ciacho na widelcu

2 comments:

  1. Replies
    1. Sa przepyszne ;) u nas goscily 3 razy w ciagu ostatniego tygodnia :)

      Delete