Wednesday, March 26, 2014

Muffiny bananowo- czekoladowe/ Banana & chocolate cupcakes

I kolejne muffinki. Przepis czekał chyba ze 3 tygodnie..... Ale najważniejsze, że już jest. Znalazłam go tutaj i zmieniłam tylko toping. Smacznego ;)
----------------------------------------
And more cupcakes. This recipe has been waiting for three weeks ..... But most importantly, here it is. I found it here and changed only topping. Enjoy;)




Składniki:
1 3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
2 duże i dojrzałe banany rozgniecione na papkę
3 łyżki kakao
2 jajka
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki cynamonu
1. Mokre składniki (olej, mleko, jajka, banany)  wymieszać w średniej misce.
2. W dużej misce, mąkę przesiać z kakao, cynamonem, proszkiem i sodą. Dodać cukier, oraz płyny. Za pomocą łyżki wymieszać do połączenia się.
3. Włożyć 15 papieroych kubeczków do form na muffinki. Podzielić równo ciasto pomiędzy kubeczki.
4. Piec w 180ºC przez 20 minut lub do suchego patyczka.
Krem:

1 opakowanie (8 oz / 226 g) Philadelphia cream cheese
100 g masła (temperatura pokojowa)
1/2 szkl cukru pudru
4  - 6 kropli barwnika czerwonego
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1. Cukier wymieszać z masłem, aż się dobrze połączą.
2. Dodać ser i resztę składników. Ponownie wymieszać.
3. Krem włożyć do worka dekoratorskiego i wyciskać na wystudzone muffiny.

Smacznego ;)

---------------------------------------
Ingredients:
1 3/4 cups all - purpose flour
3/4 cup fine sugar
2 large ripe bananas, mushed
3 tablespoons baking cocoa
2 eggs
3/4 cup milk
1/2 cup canola oil
1 teaspoon baking powder
1 teaspoon baking soda
1/4 teaspoon cinnamon
1. In medium bowl combine wet ingredients (oil, milk, eggs, bananas).
2. In big bowl sift flour with cocoa, cinnamon powder and baking soda. Add the sugar and milk mixture. Stir the ingredients with a spoon until smooth.
3. Line 15 standard muffin cups with paper liners. Divide batter evenly among cups
4. Bake at 180 º C for 20 minutes or until a wooden toothpick comes out clean.
Cream:
1 package (8 oz / 226 g) Philadelphia cream cheese
100 g butter (room temperature)
1/2 cup powdered sugar
4- 6 drops red food color
2 teaspoons vanilla extract
1. Beat the sugar and butter until well blended.
2. Add the cheese and remaining ingredients. Beat again.
3. Put the cream into a decorating bag and squeeze over cupcakes.
Enjoy ;)

8 comments: