Thursday, December 5, 2013

Ciastka bezowo - orzechowe/ Meringue & walnut cookies

Jedne ciasteczka się skończyły, więc czekałam na zrobienie kolejnych ;) Dzisiaj podaje przepis na moje ulubione czyli ciasteczka bezowo - orzechowe ;) Uwielbiam je za delikatny smak i orzechową nutkę, za to jak delikatnie rozpływają się u ustach :)  Mniam :)
----------------------------------------------
One cookies are over, so I made another;) Today I present the recipe for my favorite meringue & walnut cookies ;) I love them because of delicate flavor, a hint of nuts and how gently melt in my mouth :) Yum :)





Składniki na 12 ciastek:
3 białka
szczypta soli
1/2 szkl jasnego brązowego cukru
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 szkl posiekanych orzechów włoskich
1. W dużej misce ubić białka i sól na sztywną masę. Stopniowo dodawać cukier, ubijając za każdym razem na sztywną masę - ok 6-8 minut. Dodać wanilię i orzechy i delikatnie wymieszać szpatułą.
2. Nagrzać piekarnik do 105 stopni C/ 225 stopni F. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wykładać łyżką na blachę. Starać się formować jak najwyższe ciastka, gdyż opadną podczas pieczenia.
3. Piec ok 45-50 minut.
Ps. Jeśli chcesz otrzymać kształt bezy - dodaj 1 szkl cukru zamiast 1/2 szkl.
Smacznego :)
------------------------------------------------------
Ingredients for 12 cookies:
3 egg whites
pinch of salt
1/2 cup light brown sugar
1/2 teaspoon vanilla extract
1 cup chopped walnuts
1. In a large bowl, beat egg whites and salt until stiff. Gradually add sugar, beating until stiff - about 6-8 minutes. Add vanilla and walnuts and mix gently with a spatula.
2. Preheat oven to 105 degrees C/ 225 degrees F. Line a baking sheet with parchment paper. Spoon mixture on the baking sheetForm cookies as high as possible, because they will be flatten during baking.
3. Bake for 45-50 minutes.

Ps. If you want to get the meringue shape - add 1 cup sugar instead of 1/2 cup.

Enjoy :)

3 comments: