Tuesday, March 18, 2014

Pulpeciki z wołowiny/ Beef meatballs

Kilka rzeczy załatwiłam. Córeczka od poniedziałku jest już w przedszkolu, a ja chyba bardziej przeżywam to niż ona ...... Nadal narzekam na brak czasu, więc na szybko wrzucam przepis na pulpeciki z wołowiny.
------------------------------------------------------
A few more things have been taken care of . My daughter started preschool on Monday, and it touches me more than her ...... I am still suffering lack of time, so I give you quickly the recipe for beef meatballs.






Składniki:
2 lbs mielonej wołowiny
1 1/2 łyżeczki Ajvaru
1 łyżeczka sosu chili z czosnkiem
2 jajka
1/2 szkl tartej bułki
1 łyżeczka przyprawy do mięsa
1 łyżeczka suszonego czosnku
1. Wymieszać składniki i uformować małe kulki mięsne.

Sos:
800g passaty pomidorowej
4 łyżki musztardy
1. Wymieszać składniki na sos. Odstawić na bok
2. Nagrzać piekarnik do 180 stopni C/ 350 stopni F.
3. Do żaroodpornego naczynia włożyć pulpety. Zalać sosem. Wstawić do piekarnika na 45 minut.

Smacznego ;)
--------------------------------------------------

Ingredients:
2 lbs ground beef
1 1/2 teaspoons aivar
1 teaspoon chili garlic sauce
2 eggs
1/2 cup breadcrumbs
1 teaspoon seasoning for meat
1 teaspoon dried garlic
1. Mix ingredients and form small meatballs.

Sauce:
800g tomato passata
4 tablespoons mustard
1. Mix the ingredients. Set aside

2. Preheat oven to 180 degrees C / 350 degrees F.
3. Put the meatballs to a ovenproof dish. Pour sauce over. Bake for 45 minutes.
Enjoy;)

6 comments:

  1. Świetny przepis na takie pulpety. Zapiekanie w piekarniku w sosie to dobry sposób. Muszę kiedyś wypróbować :)

    ReplyDelete
  2. Uwielbiam pulpety, mniam : )

    ReplyDelete

  3. Tutaj wyczuwa się miłą i ciepłą atmosferę, lubię tu zaglądać, dlatego nominowałam Twój blog do "Liebster Blog Award".
    Więcej informacji na mojej stronie - http://storczyk1.blogspot.com
    Zapraszam do zabawy.
    Serdeczności :-)

    ReplyDelete
  4. Super obiad :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    ReplyDelete