Wednesday, January 23, 2013

Racuchy z jablkami/ Apple pancakes

Po plackach ziemniaczanych czas na racuchy z jablkami. Samo przygotowanie zajmuje jedynie ok. 20 minut. Przepis oparty jest na ciescie nalesnikowym.
-----------------------------------------------
After potato pancakes, it is time for pancakes with apples. The preparation takes only about 20 minutes. Recipe is based on the pancake batter.






 
Przepis
0,5 litra mleka
2 jaja
ok 2,5 szkl mąki
1-2 łyżki cukru
szczypta soli
0,5 łyżeczki sody
6 jabłek (4 starte, 2 pokrojone w kostkę)
 
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Mleko, żółtka, mąkę, cukier, sodę i sól zmiksować na gładką dość gęstą masę. Dodać jabłka. Na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem. Smażyć na oleju, posypać cukrem pudrem.
-----------------------------------------------------
0.5 liters of milk
2 eggs
about 2.5 cup of flour
1 or 2 Tsp of sugar
pinch of salt
0.5 tsp of baking soda
6 apples (4 sliced, 2 chopped)

Egg whites separated from yolks and beat stiff. Milk, yolks, flour, sugar, baking soda and salt mix until blended. Add apples. At the end, gently stir with beaten egg whites. Fry in oil, sprinkle with powdered sugar before eating.


 

2 comments:

  1. hmmm, a jakie jabłka dodajesz? kwaskowe czy dowolne jakie akurat masz w domu?

    ReplyDelete
  2. Generalnie używam takich jakie mam w domu - jednak wolę słodsze, tak samo moja rodzina ;)

    ReplyDelete