Ze względu na przyjazd moich rodziców i zaplanowane podróże z nimi, robię sobie małą przerwę ;) Mam nadzieję, że nadrobię zaległości po powrocie ;) Dzisiaj za to przedstawiam nową wersję sernika jogurtowego z owocami, który przygotowałam dla mojego taty z okazji Dnia Ojca :) Tato, jeszcze raz -najlepszego !!!!
-------------------------------
Because of the arrival of my parents and scheduled trips with them, I am making a little break;) I hope I will catch it up after returning;) Today I am presenting a new version of yogurt cheesecake with fruit, which I prepared for my dad on Father's Day :) Dad, one more time - all the best !!!!
Składniki:Ciasto:
16 biszkoptów
3 łyżki masła, roztopionego
Biszkopty pokruszyć, dodać masło i zmiksować. Natłuścić okrągłą formę do ciasta (ok 9 - inch/ 23 cm). Wyłożyć ciasto na dno tortownicy i ok 1 -inch/ 2,5 cm po bokach. Przycisnąć do powierzchni formy. Włożyć do lodówki na okres przygotowywania mikstury serowo- jogurtowej.
Masa jogurtowo-serowa:
3 opakowania (8 oz każda/ 226 g każda) cream cheese Philadelphia, w temperaturze pokojowej
2/3 szklanki drobnego cukru
3 jajka
6 oz (177 ml) naturalnego jogurtu greckiego
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżka miodu
W dużej misce zmiksować ser z cukrem, aż dobrze się połączą. Dodawać po jednym jajku, za każdym razem miksować do połączenia składników. Dodać jogurt, mąkę, ekstrakt i miód. Wymieszać do połączenia składników. Piekarnik nagrzać do 150 stopni C (300F). Masę rozsmarować na cieście, wyjetym z lodówki. Piec 1h 25 minut - 1h 30 minut. Wyłączyć piekarnik. Otworzyć drzwi od piekarnik co najmniej na ok 10 cm (4-inches) i pozostawić sernik w piekarniku na kolejne 30 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić na bok na kolejne 30 minut. Włożyć do lodówki na minimum 6 godzin lub na całą noc.
Dodatkowo:
2 szkl pokrojonych w ćwiartki świeżych truskawek
Wyjąć ciasto z lodówki. Wyjąć z formy. Położyć truskawki na wierzchu sernika. Smacznego :)
Inspiracje: Our best-ever cakes and pies z moimi zmianami :) Jak zwykle ;)
------------------------------------------
Ingredients:
Crust:
16 sponge biscuits
3 tablespoons butter, melted
Crush sponge biscuits, add the butter and mix until well combined. Grease a round baking pan (about 9 - inch / 23 cm). Press in bottom of the baking pan and slightly (about 1-inch / 2.5 cm) up side of pan. Press it. Put the baking pan to the refrigerator while making cream.
Yogurt and cheese cream:
3 packages (8 oz each / 226 g each) cream cheese Philadelphia, at room temperature
2/3 cup fine sugar
3 eggs
6 oz (177 ml) natural Greek yogurt
2 tablespoons flour
1 teaspoon vanilla extract
1 tablespoon honey
In a large bowl, mix the cheese with the sugar until smooth. Beat in eggs, one at time, just until blended. Beat in yogurt, flour, extract and honey until blended. Preheat the oven to 150 degrees C (300F). Spread the cream on the cake, removed from the refrigerator. Bake 1 hour 25 minutes to 1 hour 30 minutes. Turn oven off. Open the oven door at least about 10 cm (4 inches) and leave the cheesecake in the oven for another 30 minutes. Remove from the oven and set aside for another 30 minutes. Put in the fridge for at least 6 hours or overnight.
In addition:
2 cup quartered fresh strawberries
Remove the cheesecake from the refrigerator. Remove from the baking pan. Top cheesecake with strawberries. Enjoy :)
Inspiration: Our best-ever cakes and pies with my changes :) As usual;)
No comments:
Post a Comment