Monday, June 3, 2013

Duszone żeberka na ostro/ Spicy baked ribs

Dzisiejsze danie pochodzi z kuchni polskiej z dodatkiem mojej fantazji ;P Najpierw smażone, poźniej duszone, w połączeniu z cebulą i zieloną papryką. Smacznego !!!
--------------------------
Today's dish comes from Polish cuisine with the addition of my fantasy ;P First fried, baked later, in combination with onions and green bell peppers. Enjoy!
 



 
Składniki:
ok 1 kg żeberek
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki chilli
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka rozmarynu
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżka sosu sojowego, ciemnego
3 łyżki oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
1 duża czerwona cebula, pokrojona w półplasterki
1 duża zielona papryka, pokrojona w paski, bez nasion
sok z 1 cytryny
1/2 zielonej papryczki jalapeno, pokrojona w drobną kostkę
 
Sos:
3 łyżki miodu
3 łyżki ostrej musztardy
1 łyżka brandy lub soku z cytryny
 
Dodatkowo
3 łyzki oliwy z oliwek
300 g sosu pomidorowego
 
Mięso umyć i podzielić na kawałki (min 6 szt). W oddzielnej miseczce wymieszać przyprawy z sosem sojowym i oliwą. Natrzeć żeberka przygotowaną miksturą, przenieść do miski. Dodać cebulę, czosnek, papryki i sos z cytryny. Całość wymieszać. Odstawić na bok - na min 1 h (ja odstawiam na noc do lodówki).
Rozgrzać patelnię z 3 łyżkami oliwy. Przenieść mięso i warzywa na patelnię. Zmniejszyć ogień na najniższy. Smażyć ok 5 minut. Przykryć folią aluminiową. Dusić kolejne 5 minut. W oddzielnej misce wymieszać miód, musztardę i brandy. Dodać sos do mięsa. Przykryć folią i dusić kolejne 10 minut. Przewrócić mięso na patelni. Dusić kolejne 10 minut. Wyłączyć gaz i odstawić z palnika. Wyjąć mięso, pozostawiajać na patelni warzywa z sosem. Do żaroodpornego naczynia z przykrywką przenieść warzywa z sosem. Na nie położyć mięso. Całość zalać sosem pomidorowym. Nakryć przykrywką. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 170 stopni C (325F) na ok 30 minut. Podawać od razu po wyjęciu. Można podawać z pieczonymi ziemniakami i sałatką ze świeżych warzyw.
 
Smacznego :)
-------------------------------
 
Ingredients:
about 1 kg / 2.2 lb ribs
1 teaspoon sweet paprika
1/2 teaspoon chilli
1/2 teaspoon marjoram
1/2 teaspoon thyme
1 teaspoon rosemary
1/4 teaspoon salt
1 teaspoon pepper
1 tablespoon soy sauce, dark
3 tablespoons olive oil
4 cloves of garlic, sliced
1 large red onion, cut into half-slices
1 large green bell pepper, cut into strips, without seeds
juice of 1 lemon
1/2 green jalapeno peppers, cut into small cubes
Sauce:
3 tablespoons honey
3 tablespoons hot mustard
1 tablespoon brandy or lemon juice

Additionally
3 tablespoons olive oil
300 g of tomato sauce
 
Wash the meat and divide into pieces (min 6 pcs). In a separate bowl, mix seasoning with soy sauce and olive oil. Rub ribs with prepared mixture, transfer to a bowl. Add the onion, garlic, peppers and lemon sauce. Mix. Set aside - at least 1 hour (I put ribs overnight in the refrigerator).
Heat a frying pan with 3 tablespoons of olive oil. Transfer meat and vegetables to the pan. Reduce heat to lowest. Fry for about 5 minutes. Cover with aluminum foil. Simmer for 5 minutes. In a separate bowl, combine honey, mustard and brandy. Add the sauce to the meat. Cover with foil and cook another 10 minutes. Turn over the meat in the pan. Simmer for another 10 minutes. Turn off the gas and set aside. Remove the meat, leaving the vegetables in the pan with the sauce. Transfer the vegetables with a sauce to ovenproof dish with a lid. Place the meat on the vegetables. Pour over tomato sauce. Cover the lid. Put into the preheated oven to 170 degrees C (325F) for about 30 minutes. Serve immediately after removing from oven. You can serve with roasted potatoes and fresh vegetable salad.

Enjoy :)

 

4 comments:

  1. Genialne! Do sosu miodowo-musztardowego dodałam trochę wody, dodatkowo z żeberek wytopiło się sporo tłuszczu, więc na etapie przekładania żeberek do naczynia żaroodpornego sosu było już dosyć sporo i był tak pyszny, że nie dodawałam już wcale sosu pomidorowego. Świetny przepis! Wielkie dzięki!

    ReplyDelete
  2. Genialne! Pominęłam sos pomidorowy, ponieważ na etapie przekładania żebrek do naczynia żaroodpornego sosik był już przepyszny! Świetny dobór składników do marynaty. Wielkie dzięki za przepis :)

    ReplyDelete