Tuesday, June 18, 2013

Śniadanie w tortilli w stylu włoskim/ Breakfast in a tortilla in Italian style

I kolejne śniadanie w kubku - tym razem w małej tortilli, z mozzarellą, pomidorem, pesto z bazylią i pieczarkami ;) Całość posypane serem fetą :) Pyszności !!!!!
-------------------------------
And another breakfast in a cup - this time in a small tortilla with mozzarella, tomato, basil pesto and white mushrooms;) The whole sprinkled with feta cheese :) Delicacies!!
 





 
 Składniki na 4 szt:
4 małe mączne tortille
2 łyżki oliwy
4 plastry mozzarelli
4 łyżki pesto z bazylią
4 pieczarki, pokrojone w kostkę
0,5 cebuli, pokrojonej w drobną kostkę
1 średni pomidor, pokrojony w kostkę
50 g sera feta, pokruszonego
4 łyżki sosu pomidorowego z bazylią - patrz Prosty sos pomidorowy z bazylia lub innego sosu pomidorowego
2 łyżeczki oregano (niekonieczne)
 
Nagrzać piekarnik do 190 stopni C (375F). Na rozgrzaną patelnię z 1 łyżką oliwy wyłożyć cebulę. Smażyć na średnim ogniu, aż sie zarumieni, ciągle mieszając. Dodać pieczarki i smażyć, aż staną się miękkie (ok 5-7 minut), mieszając od czasu do czasu. Odstawić na bok.
Wyjąć formę na duże muffinki. Natłuścić 4 otwory. Na suchej patelni i średnim ogniu podsmażyć tortillę: ok 20 sekund każdą ze stron. Nastepnie wyłożyć tortillę na talerz i włożyć do mikrofali. Zapiekać ok 20 sekund, aż będzie miekka. Wyjąć i włożyć do otworu na muffina. Przygnieść, aby dobrze przylegała do ścianek. Czynność powtórzyć dla pozostałych 3 tortilli.
Do środka tortilli włożyć plaster mozzarelli, nastepnie łyżkę pesto, przysypać pieczarkami z cebulą, położyć pomidory, a następnie skruszoną fetą. Całość polać sosem pomidorowym z bazyliąi posypać oregano. czynność powtórzyć z pozostałymi tortillami.
Wstawić do piekarnika na 12-15 minut. Podawać na ciepło.
Smacznego :)
---------------------------------------
Ingredients for 4 pcs:
4 small flour tortillas
2 tablespoons olive oil
4 slices of mozzarella cheese
4 tablespoons pesto with basil
4 white mushrooms, diced
0.5 onion, cut into small cubes
1 medium tomato, diced
50 g feta cheese, crumbled
4 tablespoons of tomato sauce with basil - see Simple tomato & basil sauce or other tomato sauce
2 teaspoons oregano (not necessary)

Preheat oven to 190 degrees C (375F). Put onions on the hot frying pan with 1 tablespoon of olive oil. Cook over medium heat until golden, stirring constantly. Add mushrooms and cook until they are soft (about 5-7 minutes), stirring from time to time. Set aside
Remove a large muffins pan. Grease 4 holes. Fry a tortilla about 20 seconds each side on a dry skillet and over medium heat. Then put a tortilla on a plate and place in the microwave. Bake for about 20 seconds until it is soft. Remove and place in muffin pan. Tortilla should adhere to the walls. Repeat for the remaining 3 tortillas.
Place the slice mozzarella cheese, then a tablespoon of pesto, cover with mushrooms and onions, tomatoes and feta cheese. Pour the tomato sauce with basil and sprinkle with oregano. Repeat with the remaining tortillas.
Put in the oven for 12-15 minutes. Serve warm.
Enjoy :)

No comments:

Post a Comment