Wednesday, June 5, 2013

Pierogi z kaszanką/ Polish dumplings stuffed with black pudding

Dzisiaj zrobiłam kolejne pierogi - tym razem z kaszanką ;) Dodałam trochę przypraw, cebulkę i boczek i ... wyszło znakomicie ;) Polecam !!!
-------------------------
Today I made another polish dumplings - this time with black pudding;) I added spices, onions and bacon and ... came out very well;) I recommend it!
 





 
Składniki:
Ciasto - patrz Ciasto na pierogi

Nadzienie:
2 łyżki oliwy
1 kg kaszanki, pokrojonej w plastry (ok 1 cm)
1 duża cebula, pokrojona w kostkę
1,5 łyżeczki pieprzu
2 plasterki boczku, pokrojone w kostkę
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczka soli
2 łyżeczki cynamonu

Rozgrzać oliwę na patelni. Dodać boczek. Smażyć ok 2 minut. Dodać kaszankę. Smażyć na małym ogniu kolejne 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać cebulę i przyprawy. Wymieszać. Smażyć do momentu, aż cebula się zeszkli. Zestawić z palnika. Ostudzić.  Zrobić pierogi zgodnie z instrukcją ciasta na pierogi (Ciasto na pierogi).
Gotować ok 2 minut.

Podawać ze śmietaną kremówką i/lub zeszkloną cebulą z boczkiem.
-----------------------------------
Ingredients:
Dough - see Dough for polish dumplings

Stuffing:
2 tablespoons olive oil
1 kg black pudding, cut into slices (about 1 cm)
1 large onion, diced
1.5 tsp black pepper
2 slices bacon, diced
1/2 teaspoon nutmeg
1/4 teaspoon salt
2 teaspoons cinnamon

Heat the olive oil in a frying pan. Add the bacon. Fry about 2 minutes. Add the black pudding. Fry in low heat for another 10 minutes, stirring from time to time. Add the onion and spices. Mix. Fry until the onion is soft and delicate. Remove from the burner. Leave to cool. Make polish dumplings Next steps according to directions described in Dough for polish dumplings.
Cook about 2 minutes.

Serve with sour cream and/or glassy onions with bacon.

2 comments:

  1. Wow, super pomysł! Uwielbiam kaszankę, sama robiłam kruche tartaletki z kaszanką, możesz zobaczyć na moim blogu :D Twoje pierożki na pewno też były przepyszne, mniam :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pomysl podsunal mi kolega jakies pol roku temu :)I wyszly znakomicie o lekkim ostrym smaku :) Dzieki i na pewno odwiedze Twoja stronke :P

      Delete