Monday, June 10, 2013

Dorsz w curry na ostro/ Spicy cod curry

Ryba w curry? Dlaczego nie .... Tym sposobem zapraszam na super danie z rybą, przegrzebkami, warzywami i ... brzoskwiniami ;) Może brzmi to dziwnie, ale połączenia tych składników jest bardzo smakowite :) Szybko i smacznie oczywiście !!!!
-----------------------------
Fish curry? Why not .... This way I invite you to great dish with fish, scallops, vegetables and ... juicy peaches;) It can sounds strange, but combination of these ingriedents is very tasty :) Quick and tasty of course !!
 



 
Składniki (na 3-4 porcje):
ok 0,8 lb (ok 40 dag) polędwicy z dorsza, pokrojonej w 2x2 cm
4 przegrzebki, pokrojone na ćwiartki
1 łyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, świeżo zmielonego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 duża czerwona cebula, pokrojona w kostkę 2x2 cm
1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w paski
1/2 żółtej papryki, pokrojonej w paski
2 duże marchewki, pokrojone w cienkie paski o długości ok 3 -4 cm
1 łyżeczka startego imbiru
2 łyżeczki przyprawy curry
3 ząbki czosnku, wyciśnięte
1/4 łyżeczki ostrej przyprawy chili
5 połowek brzoskwini z puszki, pokrojonej w kostkę
1/3 szkl mleka kokosowego
200 g ryżu białego lub brązowego

Rybę i przegrzebki położyć na papierowy ręcznik i odcisnąć z wody. W małej misce wymieszać sół, pieprz i mąkę. Obtoczyć rybę i przegrzebki w przygotowanej miksturze. Odstawić na bok.
Wymieszać pozostałe przyprawy z czosnkiem w małej misce. Na rozgrzaną patelnię z 1 łyżką oliwą, na średnim ogniu, wymieszać cebulę, marchewkę, paprykę. Dodać przyprawy i wymieszać. Smażyć ok 6 minut, cały czas mieszając. Przełożyć warzywa do miski. Odstawić na bok. Wlać pozostałą oliwę na patelnię. Przełożyć rybę z przegrzebkami i gotować ok 5 minut, delikatnie mieszając od czasu do czasu. Dodać brzoskwinie i mleko kokosowe. Zmiejszyć ogień. Gotować ok 2 minut, delikatnie mieszając. Dodać warzywa i wymieszać. Gotować ok 2 minut. Podawać z ryżem, przygotowanym zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Smacznego !!!!

Inspiracja: Robin Hass z moimi duzymi zmianami ;)))
-----------------------
Ingredients (3-4 portions):
0.8 lb (about 40 grams) of cod fillet, cut into 2x2 cm
4 scallops, cut into quarters
1 tablespoon cornstarch or potato flour
1 teaspoon salt
1/2 teaspoon black pepper, freshly ground
2 tablespoons olive oil
1 large red onion, diced 2x2 cm
1/2 red bell pepper, cut into strips
1/2 yellow bell pepper, cut into strips
2 large carrots, cut into thin strips with a length of about 3 to 4 cm
1 teaspoon grated ginger
2 teaspoons curry powder
3 cloves of garlic, squeezed
1/4 teaspoon hot chili powder
5 canned peach halves, cut into cubes
1/3 cup milk coconut
200 g of white or brown rice

The fish and scallops placed on a paper towel and squeeze out the water. In a small bowl, combine salt, pepper and flour. Toss the fish and scallops in a prepared mixture. Set aside.
Mix the remaining spices and garlic in a small bowl. Mix the onion, carrots, peppers on a hot frying pan with 1 tablespoon olive oil over medium heat. Add the spices and stir. Cook about 6 minutes, stirring constantly. Transfer the vegetables to a bowl. Set aside. Pour the remaining olive oil in a frying pan. Put the fish and scallops and cook about 5 minutes, stirring gently from time to time. Add peaches and coconut milk. Reduce heat. Cook for about 2 minutes, stirring gently. Add the vegetables and stir. Cook for about 2 minutes. Serve with rice, prepared according to package instructions.
Enjoy!!

Inspiration: Robin Hass with my changes;)))

No comments:

Post a Comment