Friday, June 7, 2013

Lasagne z mięsem mielonym, warzywami i kaparami/ Lasagne with ground meat, vegetables and capers

Dawno nie robiłam lasagne, ostatnią jaką pamietam to tą z dorszem  i kaparami. Uwielbiam kapary, więc stworzyłam własną wersję lasagne - z warzywami, mięsem mielonym i właśnie kaparami ;) Po prostu rewelacja :) Była przepyszna !!!!
---------------------------------
I have not done lasagna for a long time ... The last that I remember is the one with cod and capers. I love capers, so I created my own version of lasagna - with vegetables, ground meat and capers of course ;) Awesome :) It was delicious!!
 

 



 
Składniki:
ok 1 kg (2lb) wołowego mięsa mielonego
2 szkl sosu lub passaty pomidorowej
2 łyżki oliwy z oliwek + do nasmarowania naczynia żaroodpornego
1 duża czerwona cebula, pokrojona w półplasterki
1 duża czerwona papryka, pokrojona w plasterki
1 duża żółta papryka, pokrojona w plasterki
2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
7 średnich pieczarek, pokrojonych w półplasterki
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżeczki ostrej przyprawy chili
1/2 łyżeczki ostrego sosu chili z czosnkiem
1 łyżeczka czarnego pieprzu, świeżo zmielonego
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki kolendry
220 g makaronu lasagne (użyłam karbowanego firmy Barilla)
7 oz (207 ml) kaparów, odcedzonych z zalewy
120-150 g sera żółtego cheddar z Jalapeno (lub inny ostry ser), starty na dużych oczkach

Na rozgrzaną z oliwą patelnię wyłożyć czosnek i cebulę. Smażyć, na małym ogniu, ok 6-7 minut lub do momentu, aż  cebula będzie przezroczysta i miękka. Mieszać od czasu do czasu. Dodać pieczarki, wymieszać. Po ok 3 minutach przykryć folią aluminiową. Po 4 minutach dodać paprykę. Wymieszać. Ponownie przykryć folią. Dusić ok 10 minut. Wyłączyć gaz i odstawić na bok do ostygnięcia.
Do garnka włożyć mięso mielone i zalać ok 2/3 szkl sosem pomidorowym. Wymieszać. Gotować na małym ogniu, aż mięso nie będzie różowe. Dodać przyprawy, wymieszać. Dusić kolejne 3-4 minuty, mieszając od czasu do czasu.
Zagotować wodę (ok 2l) z 1/2 łyżeczki soli. Dodać płaty lasagne. Zmniejszyć ogień i gotować ok 3-4 minuty. Odcedzić.
Do nasamarowanego oliwą naczynia żaroodpornego włożyć makaron, na niego położyć mięso mielone, następnie warzywa i przysypać kaparami (Uwaga: Kapary i mięso podzielić na 3 równe części, warzywa na dwie części). Czynność powtórzyć. Następnie położyć makaron, mięso mielone, kapary oraz wylać pozostały sos pomidorowy. Przysypać wierzch startym serem.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni C (350F) i piec 40 minut. Wyjąć. Podawać po ok 10 minutach.
Smacznego !!!
----------------------------------
Ingredients:
about 1 kg (2 lb) extra lean ground beef
2 cup tomato sauce or pasta
2 tablespoons olive oil + greasing an ovenproof dish
1 large red onion, cut into half-slices
1 large red bell pepper, cut into slices
1 large yellow bell pepper, cut into slices
2 cloves garlic, sliced
7 medium-sized button mushrooms, cut into half-slices
1 teaspoon sweet paprika
2 teaspoons hot chili
1/2 teaspoon hot chili garlic sauce
1 teaspoon black pepper, freshly ground
1 teaspoon oregano
1/2 teaspoon marjoram
1/2 teaspoon coriander
220 g of lasagna pasta (I used Barilla)
7 oz (207 ml) capers, drained
120-150 g cheddar cheese with Jalapeño (or other hot/ spicy cheese), grated on the large mesh

On the hot pan with olive oil put garlic and onion. Cook over low heat, about 6-7 minutes or until onion is glassy and soft. Stir occasionally. Add mushrooms and stir. After about 3 minutes, cover with aluminum foil. After 4 minutes, add the peppers. Mix. Cover with foil. Simmer for about 10 minutes. Turn off the gas and set aside to cool.
Put ground meat into the pot and pour about 2/3 of glass with tomato sauce. Mix. Cook over low heat until the meat is not pink. Add the spices and mix. Simmer for another 3-4 minutes, stirring from time to time.
Boil water (about 2l) with 1/2 teaspoon salt. Add lasagna pasta. Reduce heat and cook for about 3-4 minutes. Strain.
To oil greased casserole dish put lasagna pastaground meat, then the vegetables and capers (Note: Divide capers and meat into three equal parts, vegetables into two parts). Repeat. Then put pasta, ground meat, capers and pour remaining tomato sauce. Sprinkle the top with grated cheese.
Preheat oven to 180 degrees C (350F) and bake for 40 minutes. Remove. Serve after about 10 minutes.
Enjoy!!!


No comments:

Post a Comment