Friday, June 14, 2013

Deser kokosowo- owocowy/ Coconut and fruit dessert

Czas na kolejne słodkości ;) Cudowne połączenie masy kokosowej z owocami i sosem truskawkowym. Co za smak ..... Mogłabym jeść takie desery codziennie .... Smacznego !!!
------------------------------------
Time for another sweets;) Wonderful combination of coconut cream with fruits and strawberry sauce. What a taste ..... I could eat dessert like this one every day .... Enjoy!
 





 
Składniki na 3 duże pucharki:
150 g biszkoptów
500g malin
250 g borówek
1 szkl mocnej kawy ( z 4 łyżeczek)
50 ml likieru kokosowego
sos truskawkowy - patrz poniżej
masa kokosowa - patrz poniżej

Masa kokosowa:
250 g serka Mascarpone
250 g cream cheese Philadelphia
2/3 szkl cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu kokosowego
1/2 szkl płatków kokosowych, słodkich
Zmiksować wszystkie składniki razem.

Sos truskawkowy:
250 g truskawek
1 łyżka cukru trzcinowego.
Składniki włożyć do blendera i zmiksować. Przełożyć do garnka. Zagotować, cały czas mieszając. Zdjąć z palnika i odstawić na bok. Ostudzić.

Nasączenie: wymieszać w miseczce kawę z likierem.

Do pucharka włożyć następujące warstwy:
  • Nasączone w kawie i likierze biszkopty
  • Masę
  • Maliny
  • Nasączone biszkopty
  • Masę
  • Maliny
  • Nasączone biszkopty
  • Masę
  • Sos truskawkowy
  • Borówki
Wstawić do lodówki na min 3 h. Smacznego :)
------------------------------------
Ingredients 3 large cups:
150 g of sponge biscuites or Nilla wafers biscuits
500g raspberries
250 grams of blueberries
1 cup strong coffee (with 4 teaspoons)
50 ml coconut liqueur
Strawberry sauce - see below
Coconut cream - see below
Coconut Cream:
250 g mascarpone cheese
250 g Philadelphia cream cheese
2/3 cup of powdered sugar
1 teaspoon coconut extract
1/2 cup coconut flakes, sweetened
Mix all the ingredients together.
Strawberry sauce:
250 g strawberries
1 tablespoon of sugar cane.
The ingredients put into a blender and blend. Put it into a saucepan. Bring to a boil, stirring constantly. Remove from the heat and set aside. Leave to cool.
Soaking: Mix in a bowl coffee  with liqueur.
Put the following layers into a cup:
The wet in coffee and liqueur biscuits
The cream
Raspberries
soaked biscuits
The cream
Raspberries
soaked biscuits
The cream
Strawberry Sauce
Blueberries

Refrigerate for a minimum 3 hours. Enjoy :)



2 comments: