Dzisiaj miałam wenę na owoce morza: przegrzebki i krewetki na ostro :) Rezultat pracy - zachwycony małżonek i zjedzony obiad w ciągu 15 minut ;) Czy trzeba lepszych rekomendacji? ... Poniżej przedstawiam swój autorski przepis ;) Smacznego!!!!
---------------------------------
Today I had a craving for seafood: spicy scallops and shrimp :) The result of work - delighted spouse and eaten dinner in 15 minutes;) Do you have a better recommendation? ... Below I present my own recipe;) Enjoy!!
8 przegrzebków
8 średniej wielkości krewetek, częściowo obranych i ugotowanych
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
1/2 łyżeczki sosu chilli z czosnkiem
1/2 łyżeczki startej kurkumy
1/2 łyżeczki pieprzu, świeżo zmielonego
1/2 łyżeczki przyprawy pięć smaków
3 średnie pomidory, pokrojone w kostkę
3 średnie pieczarki, pokrojone w półplasterki
3 ząbki czosnku, pokrojone w kostkę
1/4 szkl białego słodkiego wina
1/4 szkl białego wytrawnego martini
1/2 szkl wody
3 oz (88 ml) kaparów, odsączonych
100g białego ryżu
szczypior do posypania potrawy
Na rozgrzaną patelnię z oliwą położyć przegrzebki z krewetkami. Smażyć ok 2 minuty. W oddzielnej misce wymieszać sosy z przyprawami. Przelać na patelnię. Wymieszać. Smażyć kolejne 8 minut, przewracając owoce morza od czasu do czasu, aby się nie przypaliły. Wyjąć owoce morza i przełożyć do miski (bez sosu). Na patelnię wsypać czosnek. Smażyć ok 25 sekund. Dodać pomidory, pieczarki, wino, martini i kapary. Wymieszać. Gotować ok 2 minut, mieszając od czasu do czasu. Przykryć folią aluminiową i dalej gotować przez kolejne 8 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać ryż. Wymieszać. Przykryć folią i gotować kolejne 5 minut. Dodać wodę, wymieszać, przykryć folią i gotować kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać owoce morza, wymieszać i gotować kolejne 2 minuty. Wyłączyć gaz. Pozostawić danie na patelni pod przykryciem na kolejne 2 minuty. Podawać po przygotowaniu potrawy posypane pokrojonym szczypiorkiem. Smacznego :)
----------------------------------------------
Ingredients:
8 scallops
8 medium shrimp, peeled partially and cooked
2 tablespoons olive oil
1 teaspoon soy sauce
1 teaspoon sesame oil
1/2 tsp chilli garlic sauce
1/2 teaspoon grated turmeric
1/2 teaspoon pepper, freshly ground
1/2 teaspoon five spice flavors
3 medium tomatoes, diced
3 medium mushrooms, cut into half-slices
3 cloves of garlic, diced
1/4 cup of white sweet wine
1/4 cup of white dry martini
1/2 cup of water
3 oz (88 ml) capers, drained
100 g of white rice
chives for sprinkling
On the hot pan with olive oil put scallops with shrimp. Fry for about 2 minutes. In a separate bowl, mix the sauces with spices. Pour into the pan. Mix. Fry for another 8 minutes, turning seafood from time to time in order not burned. Remove the seafood and put into a bowl (without sauce). Pour the garlic to the pan. Fry for about 25 seconds. Add the tomatoes, mushrooms, wine, martini and capers. Mix. Cook for about 2 minutes, stirring from time to time. Cover with aluminum foil and continue cooking for another 8 minutes, stirring from time to time. Add the rice. Mix. Cover with foil and simmer for another 5 minutes. Add water, stir, cover with foil and cook for another 5 minutes, stirring occasionally. Add the seafood, stir and simmer for another 2 minutes. Turn off the gas. Leave the dish in a pan, covered, for another 2 minutes. Serve sprinkled with chopped chives. Enjoy :)
No comments:
Post a Comment