Sunday, October 27, 2013

Ciasto marchewkowe z rodzynkowo-kokosowym nadzieniem/ Carrot cake with raisin- coconut filling

W weekend odwiedził nas mój teść :) I specjalnie na tą okazję zrobiłam ciasto marchwiowe z nadzieniem z rodzynek, orzechów włoskich i kokosa. Całość przykryłam masą z serka śmietankowego :) Brzmi zachęcającą? Uwierzcie mi ciasto było przepyszne i wszytskim smakowało ;) Może należy do kalorycznych, ale raz na jakiś czas można sobie zrobić ucztę :)
----------------------------------------------
My father-in-law has visited us over the weekend :) And especially for that occasion I made a carrot cake with raisin, walnuts and coconut filling. I covered it with cheesy cream :) Sounds great? Believe me this cake was so delicious and everyone liked it ;) Maybe it is caloric, but I can make a feast from time to time :)
 


Ciasto marchewkowe na tortownicę o średnicy ok 23 cm:
2 jajka
2 szkl mąki tortowej
1 łyżeczka sody do pieczenia
1 łyżeczka zmielonego cynamonu
1 łyżeczka zmielonego imbiru
2 szkl drobno startej marchewki
1 szkl brązowego cukru
1 szkl posiekanych orzechów włoskich
1 szkl oleju warzywnego
1/2 szkl maślanki
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
 
1. Wyciągnąć jajka z lodówki i pozostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej.
2. Nagrzać piekarnik do 180 stopni C/ 350 stopni F.
3. Nasmarować tłuszczem tortownicę.
4. W dużej misce wymieszać mąkę, sodę, cynamon i imbir. Odstawić na bok.
5. W średniej misce połączyć ze sobą jajka, marchewkę, brązowy cukier, orzechy, olej, maślankę i ekstrakt. Dobrze wymieszać.
6. Dodać miksturę z jajkami do mikstury z mąką. Wymieszać.
7. Wlać miksturę do tortownicy, dokładnie ją rozprowadzając.
8. Piec ok 22 - 25 minut lub tzw. suchego patyczka.
9. Po wystygnięciu podziel na 2 części.
 
Masa z rodzynkami i kokosem:
1/2 szkl białego słodkiego wina
1 szkl rodzynek
2/3 szkl mleka skondensowanego
6 łyżek masła, niesolonego
2 żółtka
1 1/2 szkl słodkich płatków kokosowych
2/3 szkl posiekanych orzechów włoskich
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
 
1. W małym garnku zagotować wino (na małym ogniu). Zdjąć z ognia. Dodać rodzynek i odstawić na 5 minut pod przykryciem. Odcedzić. Odstawić na bok.
2. W tym samym garnku połączyć mleko z masłem i żółtkami. Gotować i mieszać na średnim ogniu, aż zgęstnieje.
3. Wymieszać z rodzynkami, płatkami kokosowymi, orzechami i ekstraktem. Przykryć i odstawić na bok. Ostudzić przed użyciem.
 
Masa serowa:
8 oz/ 226g serka śmietankowego (cream cheese) Philadelphia
1/2 szkl miękkiego masła, niesolonego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szkl cukru pudru
 
1. W średniej misce ubić serek. Dodać masło i ekstrakt. Wymieszać mikserem na średnich obrotach, aż będzie puszyste. Dodać w 3 seriach cukier puder, za każdym razem dobrze mieszając.
 
Ogólne wskazówki:
1. Umieść 1 część ciasta marchewkowego na paterze.
2. Posmaruj przygotowaną masą z rodzynkami i płatkami kokosowymi.
3. Nakryj 2 częścią ciasta marchewkowego.
4. Posmaruj górę i boki masą serową.
5. Boki przykryj siekanymi orzechami włoskimi, a górę płatkami kokosowymi.
6. Schłodzić na 30 minut przed podaniem.
 
Smacznego :)
------------------------------------------------------
 
Carrot cake - for 23 cm round cake pans: 
2 eggs
2 cup cake flour
1 teaspoon baking soda
1 teaspoon ground cinnamon
1 teaspoon ground ginger
2 cup finely grated carrots
1 cup brown sugar
1 cup chopped walnuts
1 cup vegetable oil
1/2 cup buttermilk
1 teaspoon vanilla extract
 
1. Remove eggs from the refrigerator and let stand at room temperature for 30 minutes.
2. Preheat oven to 180 degrees C / 350 degrees F.
3. Grease the round cake pan.
4. In a large bowl, stir together flour, baking soda, cinnamon and ginger. Set aside.
5. In a medium bowl, combine eggs, carrots, brown sugar, nuts, oil, buttermilk and extract. Mix well.
6. Add egg mixture to flour mixture. Mix.
7. Pour batter into prepared pan, spreading evenly.
8. Bake about 22 - 25 minutes or until a wooden toothpick comes out clean.
9. Halve it when cooled.
 
Cream with raisins and coconut:
1/2 cup sweet white wine
1 cup raisins
2/3 cup condensed milk
6 tablespoons butter, unsalted
2 egg yolks
1 1/2 cups sweetened flaked coconut
2/3 cup chopped walnuts
1 teaspoon vanilla extract

1. In a small saucepan bring wine to boiling over small heat. Remove from heat. Add raisins and let stand, covered, for 5 minutes. Drain. Set aside.
2. In the same saucepan combine milk with butter and egg yolks. Cook and stir over medium heat until thickened.
3. Stir in raisins, coconut, walnuts and extract. Cover and set aside. Chill until needed.
 
Cheesy cream:
8 oz / 226g Philadelphia cream cheese 
1/2 cup softened butter, unsalted
1 teaspoon vanilla extract
1 cup powdered sugar
 
1. In a medium bowl, beat cream cheese. Add butter and extract. Beat with an electric mixer on medium speed until fluffy. Gradually beat in 1 cup powdered sugar. 
 
General notes:
1. Place one part of carrot cake on a serving platter.
2. Spread with raisins and coconut filling.
3. Top with second part of carrot cake.
4. Spread top and sides with cheesy cream.
5. Cover sides with chopped walnuts and top with coconut flakes.
6. Chill for 30 minutes before serving.

Enjoy :)

6 comments: