Kolejne brownie na moim blogu, tym razem z dżemem czereśniowym wymieszane z ksylolitem ;) Ostatnio eksperymentuje w dżemach, ze względu na córeczkę i jej alergie. Niestety tego ciasta nie może spróbować, ze względu na zawarty w nim gluten i masło ;( Przepis znalazłam na smakocie.com, ale jak zwykle musiałam go zmodyfikować ;) Pomimo, iż ciasto jest przepyszne, nadal poszukuje smaku z ciastkarni z San Francisco :)
Składniki:
200 g gorzkiej czekolady (70%%)
200 g niesolonego masła
1 szkl mąki tortowej
1/2 szkl kakao do pieczenia, gorzkie
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
4 jajka
1 1/3 drobnego białego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
12 czubatych łyżeczek dżemu czereśniowego z ksylolitem (może być każdy inny dżem)
1. Czekoladę i masło podzielić na kawałki i rozpuścić w rondelku na małym ogniu, cały czas mieszając. Odstawić na bok do lekkiego ostudzenia.
2. W oddzielnej misce połączyć mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól.
3. Do dużej miski wlać masę czekoladową. Dodać jajka, ekstrakt i cukier. Wymieszać. Dodać mieszankę z mąką i wymieszać na gładką masę.
4. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C/ 350 stopni F.
5. Blachę o wymiarach 23x30 cm/ 9x13 cale wyłożyć papierem do pieczenia.
6. Przelać masę czekoladową do blachy.
7. Na wierzch położyć równomiernie 12 łyżeczek dżemu - zrobić kleksy. Nożem zrobić "esy floresy" z dżemu wtapiając dżem w ciasto.
8. Piec 25- 30 minut.
Smacznego ;)
Świetne połączenie smaków :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
ReplyDeleteWszędzie brownie.... ach i jak tu unikać czekolady?!
ReplyDeleteAle pysznie wygląda :)
A po co unikac ;) Ja jem mniejsze kawalki ;) Dziekuje ;)
DeleteWygląda pysznie to brownie :)
ReplyDeletewww.brulionspadochroniarza.pl
mniam! chętnie zrobię
ReplyDelete