W piątek miałam straszną ochotę na pizzę calzone. I oto ona: połączenie warzyw z szynką, serem mozzarella i własnej roboty sosem pomidorowym z bazylią :) Pyszności !!!
-----------------------
Last Friday I had a terrible desire for pizza calzone. And here it is: a combination of vegetables, ham, mozzarella cheese and homemade tomato & basil sauce :) Delicacies!
Ciasto - patrz Ciasto na pizze III
Sos - patrz Prosty sos pomidorowy z bazylia
Nadzienie:
6 średnich pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki
1 duża zielona papryka, pokrojona w cienkie plasterki
1 kulka sera mozarella (ok 150 - 200 g), pokrojona w plasterki
6 plasterków szynki, poszarpanej na kawałki
Po rozwałkowaniu ciasta - kształt koła, na wierzch położyć sos i dodatki. Złożyć ciasto na pół i zlepić brzegi. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 190 stopni C (375F) przez 20 minut.
SMACZNEGO !!!!
Ps. Przed pieczeniem wierzch można posmarować roztrzepanym jajkiem.
-------------------------------
Ingredients:
Cake - see Pizza dough III
Sauce - see Simple tomato & basil sauce
Filling:
6 medium white mushrooms thinly sliced
1 large green pepper, cut into thin slices
1 ball of mozzarella cheese (about 150 - 200 g), cut into slices
6 slices of ham, cut into pieces
After rolling the dough out - circular in shape, put the sauce on top and rest of filling. Fold the dough in half and stick together the edges. Put on baking tray lined with baking paper. Bake at 190 degrees C (375F) for 20 minutes
Enjoy !!!!
Ps. Before baking, the top can be spread with beaten egg.
Świetny przepis i miłe dla oka zdjęcia :) Na calzone narobiła mi smaka wizyta w Dominiu, gdzie jadłem chyba najlepszy pieróg w życiu. Mam nadzieje, że choć podobny wyjdzie mi w domu!
ReplyDeleteJa nie jadlam tak dobrej calzone jak tej w przepisie. Zadny fast food czy restauracja nie byla w stanie mi dogodzic ;)
Delete