Sunday, June 2, 2013

Przepis na kruchą tartę/ The recipe for crunchy tart

Wypróbowałam już kilkanaście przepisów na tartę. Te najlepsze umieściłam na blogu. Jednakże znalazłam jeszcze jeden dobry przepis - połączenie słonego ze słodkim ;) Jest rewelacyjny w połączeniu masy z mascarpone i słodkich owoców lub bezy z owocami :) Polecam !!!!!
----------------------------
I have tried a dozen recipes for quiche. The best ones I put on the blog. However, I found another good recipe - the combination of the salty with the sweet taste ;) It is sensational in combination with mascarpone cream and fresh fruit or meringue with fruit :) I recommend!!




Składniki:
1 1/2 szkl mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1/4 szkl (56,25 g) margaryny, pokrojona drobno  (ok 0,5 cm)
1/4 szkl (56,25 g) niesolonego masła, pokrojony drobno (ok 0,5 cm)
1/4 - 1/3 szkl bardzo zimnej wody (bardzo ważne aby woda była bardzo zimna)

Wymieszać mąkę z solą w dużej misce. Dodać pokrojone masło i margarynę, wymieszać. Dodać 1 łyżkę zimnej wody do mąki. Wymieszać widelcem, rozrzucając mąkę po brzegach miski. Powtarzać czynność, aż mieszanka z mąki będzie zwilżona. Zebrać ciasto w kulę, delikatnie wyrabiając ciasto do momentu, aż całość będzie trzymać się razem. Przełożyć ciasto na lekko oprószony blat/ stolnicę i lekko je rozgnieść. Rozwałkować - od centrum do brzegów. Delikatnie złożyć ciasto na pół a następnie na ćwiartkę. Nasamrować tłuszczem formę do ciasta. Wyłożyć ciasto na formę. Zostawić ok 1,5 cm więcej na brzegach. Nakłuć widelcem. Uformować fantazyjne brzegi. Do folii aluminiowej włożyć coś cięższego i zawinąć, a następnie włożyć do środka ciasta. Folia ma przykrywać ciasto na dnie (ja użyłam mniejszą formę do ciasta owiniętą w folię - idealnie dopasowaną do wcześniejszej formy, ale można do środka dodać trochę grochu, fasoli etc.).  Piekarnik nagrzać do 230 stopni C (450 F). Wstawić ciasto na 8 minut. Po tym czasie usunąć folię i piec dalsze 6-8 minut (uwaga: folia jest gorąca). Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Inspiracja: Cook`s Secrets
-----------------------------
Ingredients:
1 1/2 cups flour
1/2 teaspoon salt
1/4 cup (56.25 g) margarine or shortening, finely chopped (about 0.5 cm)
1/4 cup (56.25 grams) unsalted butter, finely chopped (about 0.5 cm)
1/4 - 1/3 of cup very cold water (very important that the water was very cold)

Mix flour and salt in a large bowl. Add chopped butter and margarine and mix. Add 1 tablespoon of cold water into the flour. Mix with a fork, tossing flour to side of bowl. Repeat the process until the flour mixture is moistened. Gather dough into a ball, kneading the dough gently until it holds together. Move the dough on a lightly floured surface and use your hands to slightly flatten pastry. Roll out - from the center to the edges. Gently fold pastry circle into fourths. Grease baking  pan. Put the dough into it.  Leave about 1.5 cm more on the edges. Prick the pastry with a fork. Shape fancy edges. Put something heavy into aluminum foil and wrap (another banking pan or beans), then put it on the bottom of the pastry. Foil has to cover the bottom of the dough. Preheat the oven to 230 degrees C (450 F). Put the pastry into 8 minutes. After this time, remove the foil and bake for 6-8 minutes (note: the foil is hot). Remove from oven and let cool.

Inspiration: Cook `s Secrets

No comments:

Post a Comment