Śniadanie do łóżka, czemu nie ;) Tym razem to ja przygotowałam bardzo proste danie - omlet ze szpinakiem i serem feta. Dla mnie świetne połączenie, a dla Was?
----------------------------
Breakfast in a bed, why not ;) This time I made a very simple dish - an omelet with spinach and feta cheese. A great combination for me, and for you?
Składniki (1 porcja):
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka masła
2 jajka, lekko roztrzepane
20 - 30g sera feta, pokruszonego
mała garść szpinaku
czarny pieprz, świeżo zmielony
Rozgrzać oliwę na dużej patelni. Dodać masło, a jak zacznie skwierczeć - wlać jajka. Posypać pieprzem i delikatnie wymieszać. Smażyć przez jakiś czas. Gdy środek będzie lekko przypieczony, a boki jeszcze "pływające", rozsypać ser i szpinak na górze. Smażyć, aż powierzchnia zacznie się stężać. Ostrożnie zawinąć omlet na pół. Gotować przez kilka sekund, naciskając powierzchnie szpatułką. Przewrócić omlet na drugą stronę i gotować przez kolejne kilka sekund, aż ser będzie miękki a szpinak lekko zwiędnie. Podawać na ciepło. Smacznego :)
---------------------------------
Ingredients (1 serving):
1 tablespoon olive oil
1 tablespoon butter
2 eggs, beaten lightly
20 - 30g feta cheese, crumbled
small handful spinach
black pepper, freshly ground
Heat the oil in a large frying pan. Add the butter, and when it sizzles - pour in the eggs. Season with pepper and then stir gently. Let cook for a few seconds. When a centre is lightly toasted and the sides flow, scatter the cheese and spinach over the top. Cook until the surface starts to solidify. Carefully fold the omelet in half. Cook for a few seconds , pressing the surface with a spatula. Turn the omelete over and cook for another few seconds, until the cheese is soft and the spinach is wilted. Serve warm. Enjoy :)
No comments:
Post a Comment