Tiramisu to włoski deser, który dosłownie oznacza "podnieś mnie". Składa się z biszkoptów zanurzonych w kawie, ułożonych warstwami z kremem powstałym z ubitych żółtka i sera mascarpone, posypany kakao. Przepis ten doczekał się bardzo wielu róznych odmian: jako pudding, ciasto czy jako deser. Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na deser w połączeniu z jogurtem greckim :)
------------------------------------
Tiramisu is an Italian dessert that literally means "pick me up". It is made of sponge biscuits dipped in coffee, layerd with whipped cream of egg yolks and mascarpone cheese, sprinkled with cocoa. The recipe has been adapted into many varieties of puddings, cakes and other desserts. Today I am presenting you a recipe for a dessert in combination with Greek yogurt :)
Składniki:
3/4 szkl sera mascarpone
1/4 szkl greckiego jogurtu
1 jajko
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki drobnego cukru
2 łyżki likieru kawowego (Bailey`s)
2 łyżki mocnej kawy
8 biszkoptów
2 garści malin
gorzka czekolada do posypania deseru
8-10 czereśni do ozdoby
1. Ser mascarpone umieścić w dużej misce, dodać jogurt grecki, wymieszać trzepaczką. Dodać żółtko i jogurt naturalny, wymieszać na gładką masę.
2. Ubić białko w oddzielnej misce na sztywną pianę, następne dodać cukier i dobrze wymieszać. Powoli dodać do masy z mascarpone, wymieszać.
3. Masę podzielić na 2 części. Jedną część równo wyłożyć do szklanek.
4. Likier wymieszać z kawą w małej miseczce. Biszkopty zanurzyć w miksturze i wyłożyć do szklanek.
5. Na biszkopty położyć owoce.
6. Pozostały likier z kawą wymieszać trzepaczką z pozostałym kremem z mascarpone i wyłożyć do szklanek.
7. Posypać startą na tarce gorzką czekoladą.
8. Wyłożyć warstwę owoców.
9. Deser wstawić do lodówki na min 1 h.
-----------------------------------
Ingredients:
3/4 cup mascarpone cheese
1/4 cup Greek yogurt
1 egg
2 tablespoons plain yogurt
2 tablespoons superfine sugar
2 tablespoons coffee liqueur (Bailey`s)
2 tablespoons strong black coffee
8 sponge biscuits
2 handfuls of raspberries
dark chocolate to sprinkle a dessert
8-10 cherries for decoration
3/4 cup mascarpone cheese
1/4 cup Greek yogurt
1 egg
2 tablespoons plain yogurt
2 tablespoons superfine sugar
2 tablespoons coffee liqueur (Bailey`s)
2 tablespoons strong black coffee
8 sponge biscuits
2 handfuls of raspberries
dark chocolate to sprinkle a dessert
8-10 cherries for decoration
1. Place the mascarpone cheese in a large bowl, add Greek yogurt, stir with a whisk. Add egg yolk and plain yogurt, beat until smooth.
2. Whisk the egg white in a separate bowl until stiff, then add sugar and whisk well. Slowly add it to the mixture with the mascarpone and whisk.
2. Whisk the egg white in a separate bowl until stiff, then add sugar and whisk well. Slowly add it to the mixture with the mascarpone and whisk.
3. Divide the cream into two parts. Divide half the cream between 2 glasses.
4. Mix the coffee with liqueur in a small bowl. Dip the sponge biscuits in the mixture and divide among the glasses.
5. Place the fruit on biscuits.6. Stir remaining coffee mixture into the remaining cheese cream and divide between the glasses.
7. Sprinkle with grated dark chocolate.
8. Place the fruit
9. Refrigerate at least 1 hour
8. Place the fruit
9. Refrigerate at least 1 hour
takie porcjowane desery bardzo lubię :]
ReplyDeletea tiramisu to w każdej wersji.
To jest nas dwie:)
Deleteu mnie wczoraj tiramisu w słoiku :)
ReplyDeleteMusze zobaczyc ;)
Delete