Friday, August 30, 2013

Pieczone udka z kurczaka na ostro/ Spiced roasted chicken thighs

Lubię eksperymentować z przyprawami. Szczególnie łączyć ze sobą to, co słodkie i ostre ;) Dzisiaj zrobiłam bardzo prosty obiad: pieczone udka (bez kości) z kurczaka na ostro z pieczonymi ziemniaczkami i pokrojonymi ogórkami w jogurcie. Prosto a jednocześnie bardzo smacznie :) Serdecznie polecam Wszystkim !!!
-------------------------------------------
I enjoy experimenting with spices. Especially mix and match sweet with spicy flavors;) Today I made a simple dinner: spiced roasted chicken thighs (without bones) with roasted potatoes and sliced cucumbers in yogurt. Very simple and tasty :) Highly recommended for everyone !!!
 



 
Składniki na 4 porcje:
2,9 lbs/ 1,3 kg udek z kurczaka bez kości
1/3 szkl wody
2 łyżki brązowego cukru
1/2 łyżeczki białego pieprzu, świeżo zmielonego
2 łyżeczki przyprawy chili
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki kminku
1/4 łyżeczki zmielonej kolendry
1/4 łyżeczki zgniecionej czerwonej papryki
3 ząbki czosnku, drobno pokrojonego
 
1. W małej misce połączyć cukier i kolejne 7 składników. Wymieszać.
2. Nasmarować udka oliwą z oliwek i posypać przygotowaną miksturą. Odstawić na 30 minut.
3. Umieścić kurczaka (wraz z wodą) w żaroodpornym naczyniu, nasmarowanym oliwą lub wyłożoną folią aluminiową w prostokątnej formie na ciasto. Nagrzać piekarnik do 180 stopni C/ 350 stopni F.
4. Piec 25-30 minut. Wylać wodę z tłuszczem.
5. Podawać z pieczonymi ziemniaczkami (patrz Pieczone ziemniaki) i pokrojonymi w plasterki ogórkami z jogurtem.
Smacznego :)
-----------------------------------------------
 
Ingredients for 4 servings:
2.9 lbs / 1.3 kg boneless chicken thighs
1/3 cup water
2 tbsp  brown sugar
1/2 tsp white pepper, freshly ground
2 tsp chili powder
1/2 tsp paprika
1/2 tsp cumin
1/4 tsp ground coriander
1/4 tsp crushed red pepper
3 cloves garlic, finely chopped
 
1. In a small bowl, combine sugar and next 7 ingredients. Mix.
2. Coat thighs with olive oil and sprinkle over them with prepared mixture. Set aside for 30 minutes.
3. Put thighs (with water) in greased ovenproof dish with olive oil or in lined with aluminum foil baking pan. Preheat oven to 180 degrees C /350 degrees F.
4. Bake 25-30 minutes. Pour water with cooking fat out.
5. Serve with roasted potatoes (see Roasted potatoes) and sliced cucumbers with yogurt.
Enjoy :)
 

No comments:

Post a Comment