Tuesday, August 13, 2013

Fruit coffee cake - krok po kroku/ Fruit coffee cake - step by step

"Fruit coffee cake" jest dość znanym ciastem w wielu krajach, a szczególnie w Stanach Zjednoczonych. Jest to ciasto spożywane wraz z kawą i nie zawiera kawy ;) Najczęściej do takiego ciasta dodaje się borówki, jabłka, gruszki, maliny, brzoskwinie, banany czy morele, w zależności od pory roku. W moim cieście wykorzystałam mieszankę borówek z malinami  ;) Ciasto jest bardzo proste i jednocześnie bardzo smaczne!!! Polecam każdemu !!!
--------------------------------------------
"Fruit coffee cake" is a common cake in many countries, especially in the United States. It is intended to be eaten alongside coffee and does not contain coffee;) Depending on the season, most commonly cranberries, apples, pears, raspberries, peaches, bananas and apricots are added to this cake. I used a mixture of blueberries and raspberry in my variant;) The cake is very easy and very tasty! I recommend to anyone !!!
 


 
Składniki:
2 -2 1/2 szkl  borówek i malin
1/4 szkl wody
1/4 szkl cukru
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 1/2 szkl mąki pszennej
3/4 szkl cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody do pieczenia
1/4 szkl masła, niesolonego i posiekanego
1 jajka, lekko ubite
1/2 szkl maślanki
1/2 łyżeczka extraktu z wanilii
1/4 szkl mąki pszennej
1/4 szkl cukru
2 łyżki masła, niesolonego
 
NADZIENIE:
1. Do średniej wielkości garnka dodać wodę z owocami. Doprowadzić do wrzenia i zmiejszyć ogień.
2. Przykryć przykrywką i dusić przez ok 5-7 minut, aż owoce będą miękkie.
3. W małej misce połączyć 1/4 szkl cukru z mąką kukurydzianą. Dodać do owoców. Wymieszać.
4. Gotować na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż masa stanie się gęsta. Gotować kolejne 2 minuty i odstawić na  bok.
----------------------------------------------
Ingredients:
2 -2 1/2 cups blueberries and raspberries
1/4 cup water
1/4 cup sugar
2 tablespoons cornstarch
1 1/2 cup all-purpose flour
3/4 cup sugar
1/2 teaspoon baking powder
1/4 teaspoon baking soda
1/4 cup butter, unsalted and cut up
1 egg, lightly beaten
1/2 cup buttermilk
1/2 teaspoon vanilla extract1/4 cup all- purpose flour
1/4 cup sugar
2 tablespoons butter, unsalted

 
FILLING:
1. In the medium saucepan combine the water and fruit. Bring to a boil, and reduce heat.
2. Cover with a lid and simmer about 5-7 minutes until fruit is tender.
3. In a small bowl combine 1/4 cup sugar and the cornstarch. Stir into fruit.
4. Cook and stir over medium heat until mixture is thickened. Cook and stir 2 minutes more and set filling aside.
 
 
CIASTO:
1.  Nagrzać piekarnik do 180 stopni C/ 350 F.  
2.  W średniej misce połączyć 1 1/2  szkl mąki, 3/4 szkl cukru, proszek do pieczenia i  sodę. Dodać posiekane masło i wyrobić rękami, aż mieszanka będzie przypominała grube okruchy. Odstawić na bok.
------------------------------------------

 BATTER:
1. Preheat oven to 180 degrees C / 350 F.
2. In a medium bowl combine the 1 1/2 cups flour, the 3/4 cup sugar, the baking powder and baking soda. Add cut up butter and knead until mixture resembles coarse crumbs. Set aside.
 
 
3.  W innej misce połączyć jajko, maślankę i wanilię. Dodać do miski z mąką. Wymieszać silikonową łyżką.
--------------------------------------
3. In another bowl combine egg, buttermilk and vanilla. Add egg mixture to flour mixture. Stir with a silicone spoon.
 
 
4. Natłuścić kwadratową formę do pieczenia o wymiarze 8x8x2 inch/ 20x20x5 cm.
5. Masę podzielić na 2 równe częsci. Jedną część wyłożyć na formę.
6. Łyżką delikatnie nałożyć nadzienie na wyłożone ciasto.
--------------------------------------------------
4. Grease 8x8x2 inch / 20X20X5 cm baking pan.
5. Divid the battter into 2 parts. Spread half of the batter into the banking pan.
6. Spoon and gently spread filling over batter.
 
 
7. Łyżką wyłożyć drugą część ciasta - tworząc gęsto małe kopce na nadzieniu.
---------------------------------------------------
7. Drop the remaining batter in small mounds into filling.
 
 
 
KRUSZONKA
1. W małej misce wymieszać po 1/4 szkl mąki i cukru.
2. Dodać posiekane masło i wyrobić rękami, aż mieszanka będzie przypominała grube okruchy.
3. Posypać wierzch przygotowanego ciasta.
-----------------------------------------------------------
TOPPING
1. In a small bowl stir together the 1/4 cup flour and the 1/4 cup sugar.
2. Add cut up butter and knead until mixture resembles coarse crumbs.
3. Sprinkle over coffee cake.
 
 
 
Ciasto piec ok 40-45 minut. Smacznego !!!!
-------------------------------------------------------
Bake about 40-45 minutes. Enjoy!!



 


 
 
Inspiracje: Cook`s Secrets
----------------------------------------------
 


Inspiration: Cook`s Secrets




 

2 comments:

  1. uwielbiam ciasta z kruszonką, na pewno wykorzystam Twój przepis, pozdrawiam :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bardzo lubie to ciasto za jego mozliwosci :)

      Delete