Hamburger - nazwa prawdopodobnie pochodzi od miasta w Niemczech - Hamburga, a dokładniej od mieszkańców tego miasta. Obecnie "hamburger" powiązany jest z wieloma rodzajami kanapek z użyciem różnego rodzaju mięsa (przeważnie mielonego): wołowego, z kurczaka, indyka, wieprzowiny, dziczyzny czy z kangura, łosia, jagnięcia, łososia etc. Powstały też hamburgery wegetariańskie. Moja wersja hamburgera (przepis autorski) została przygotowana z mięsa wołowego o wysokiej jakości, różnych przypraw i z dodatkiem warzyw tj. cebula, pomidor i sałata. Zapraszam na kęs ;)
-------------------------------------
Hamburger - the name probably derives from the city in Germany - Hamburg, and more precisely referring to someone from this city. Today, the "hamburger" is associated with many types of sandwiches with various type of meat (mostly ground): beef, chicken, turkey, pork, venison or kangaroo, elk, lamb, salmon, etc. I have also seen vegetarian burgers. My version of the hamburger (based on my own recipe) has been made with high quality beef, different spices and vegetables i.e. onion, tomato and lettuce. Do you want to try? ;)
2,5lb/ 1,14kg mielonego mięsa wołowego (extra-lean)
2 łyżeczki cajun
1 łyżeczka suchego oregano
1/2 łyżeczki sosu chili z czosnkiem
1 łyżeczka białego pieprzu
1 duża biała cebula, posiekana lub pokrojona w kostkę (wg. uznania)
7 liści sałaty
14 plasterków pomidora
14 plasterków cebuli czerwonej
7 plasterków żółtego sera (najlepiej ostrego)
7 bułek do hamburgerów (najlepiej z ziemniaków lub cienkich pełnoziarnistych)
musztarda, ketchup
1. W dużej misce wymieszać 6 pierwszych składników.
2. Uformować kule a nastepnie je spłaszczyć, aby stworzyć placki o preferowanej grubości.
3. Położyć na talerzu, przykryć folią i wstawić do lodówki na 30 minut.
4. Ustawić kombiwar na 200 stopni C/ 400 F. Włożyć hamburgery do kombiwaru. Piec z obu stron po 6 minut. Na 1 minutę przed końcem pieczenia położyć na hamburgery plasterki sera, aby się zapiekł.
Ps.: Hamburgery można również usmażyć na patelni lub grillu.
5. Bułki rozkroić na pół. Na dolnej części bułek ułożyć liść sałaty, 2 plasterki cebuli, 2 plasterki pomidora, hamburgera z serem, ketchup i musztardę. Przykryj drugą częścią bułek.
SMACZNEGO !!!
-------------------------------------
Ingredients (7):
2.5 lb / 1.14 kg ground beef (extra-lean)
2 teaspoons cajun
1 teaspoon dried oregano
1/2 teaspoon chili sauce with garlic
1 teaspoon white pepper
1 large white onion, chopped or diced (according to preferences)
7 lettuce leaves
14 slices tomato
14 slices red onion
7 slices cheese (preferably hot)
7 hamburger buns (with potato or thin wholegrain buns)
mustard, ketchup
1. Combine first 6 ingredients in a large bowl.
2. Shape into balls and then flatten slightly to make patties of your preffered thickness.
3. Place on a plate, cover with plastic wrap and refrigerate for 30 minutes.
4. Set a halogen oven to 200 degrees C / 400 F. Place hamburgers in the halogen oven. Cook for 6 minutes on each side. About one minute before end of cooking time, put slices of cheese on the hamburgers.
Ps.: You can fry hamburgers in a frying pan or on a grill.
5. Cut buns in half. Place the lettuce leaves on the bottom halves of buns and top with 2 sliced onions, two slices of tomato, hamburger with cheese, ketchup and mustard and add the lids.
ENJOY!
1. W dużej misce wymieszać 6 pierwszych składników.
2. Uformować kule a nastepnie je spłaszczyć, aby stworzyć placki o preferowanej grubości.
3. Położyć na talerzu, przykryć folią i wstawić do lodówki na 30 minut.
4. Ustawić kombiwar na 200 stopni C/ 400 F. Włożyć hamburgery do kombiwaru. Piec z obu stron po 6 minut. Na 1 minutę przed końcem pieczenia położyć na hamburgery plasterki sera, aby się zapiekł.
Ps.: Hamburgery można również usmażyć na patelni lub grillu.
5. Bułki rozkroić na pół. Na dolnej części bułek ułożyć liść sałaty, 2 plasterki cebuli, 2 plasterki pomidora, hamburgera z serem, ketchup i musztardę. Przykryj drugą częścią bułek.
SMACZNEGO !!!
-------------------------------------
Ingredients (7):
2.5 lb / 1.14 kg ground beef (extra-lean)
2 teaspoons cajun
1 teaspoon dried oregano
1/2 teaspoon chili sauce with garlic
1 teaspoon white pepper
1 large white onion, chopped or diced (according to preferences)
7 lettuce leaves
14 slices tomato
14 slices red onion
7 slices cheese (preferably hot)
7 hamburger buns (with potato or thin wholegrain buns)
mustard, ketchup
1. Combine first 6 ingredients in a large bowl.
2. Shape into balls and then flatten slightly to make patties of your preffered thickness.
3. Place on a plate, cover with plastic wrap and refrigerate for 30 minutes.
4. Set a halogen oven to 200 degrees C / 400 F. Place hamburgers in the halogen oven. Cook for 6 minutes on each side. About one minute before end of cooking time, put slices of cheese on the hamburgers.
Ps.: You can fry hamburgers in a frying pan or on a grill.
5. Cut buns in half. Place the lettuce leaves on the bottom halves of buns and top with 2 sliced onions, two slices of tomato, hamburger with cheese, ketchup and mustard and add the lids.
ENJOY!
No comments:
Post a Comment