Dzisiaj uświadomiłam sobie, że dawno nie zrobiłam dania z rybą ;( Musiałam ten błąd naprawić. Zatem przygotowałam bardzo smaczne danie, w którym przenikają się smaki słodko - ostre. Zapraszam na dorsza w ostrej salsie z czarnymi oliwkami, podane na ryżu z prażonymi orzeszkami piniowymi.
----------------------------------------------------
Today I realized that I have not done any dish with fish for a while ;( So, I had to fix it. I prepared a very tasty dish in which you can feel a delicious combination of sweet & spicy flavors. I am presenting you a recipe for cod in spicy salsa with black olives, served over rice with toasted pine nuts.
Today I realized that I have not done any dish with fish for a while ;( So, I had to fix it. I prepared a very tasty dish in which you can feel a delicious combination of sweet & spicy flavors. I am presenting you a recipe for cod in spicy salsa with black olives, served over rice with toasted pine nuts.
Składniki na 3 - 4 porcje:
Salsa:
1 szkl pokrojonych w kostkę pomidorów śliwkowych (ok 1,5 szt)
2 szczypiory z cebulką, pokrojone w plastry
1/2 łyżeczki oregano
1/4 łyżeczki zgniecionej czerwonej papryki
1/2 łyżeczki sosu chili z czosnkiem
13 czarnych oliwek, posiekanych
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1. Wymieszać w misce pomidory, szczypior, oregano, paprykę, chili. Odstawić na bok.
2. Rozgrzać patelnię na średnim ogniu. Rozprowadzić oliwę po patelni.
3. Przenieść salsę pomidorową na patelnię. Gotować ok 3-4 minuty. Zdjąć z ognia. Wymieszać z oliwkami i odstaw na bok. Trzymać w cieple.
Ryż:
200 g białego ryżu
starta skórka z 1/2 cytryny
1/4 szkl orzeszków piniowych
1. Ugotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Na małej patelni podsmażyć orzeszki piniowe, aż się lekko zarumienią.
3. Dodać startą cytrynę i wymieszać.
4. Dodać orzeszki i wymieszać. Trzymać w cieple.
Filet z dorsza:
1,350 lb/0, 6 kg filetu z dorsza
1/2 łyżeczki oregano
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
1 łyżka oliwy z oliwek
ćwiartki cytryny do ozdoby
1. W małej miseczce wymieszać oregano, sól i pieprz. Natrzeć/ spryskać filety z dorsza. Odstawić na bok.
2. Rozgrzać patelnię na średnim ogniu. Rozprowadzić oliwę po patelni.
3. Przenieść filety na patelnię. Smażyć po 3 minuty z każdej strony, gdy filet jest cienki. W przypadku, gdy filet jest gruby smażyć ok 4-5 minut z każdej strony.
4. Podawać z ryżem i salsą.
Smacznego !!!
--------------------------------------------------
Ingredients for 3 - 4 servings:
Salsa:
1 cup diced plum tomatoes (about 1.5 pcs)
2 chives with onions, sliced
1/2 teaspoon oregano
1/4 teaspoon crushed red pepper
1/2 teaspoon chili sauce with garlic
13 black olives, chopped
1 teaspoon olive oil
1. In a medium bowl, combine tomatoes, chives, oregano, crushed red pepper and chili sauce. Set aside.
2. Heat a frying pan over medium heat. Coat pan with olive oil.
3. Add tomato salsa. Cook for 3-4 minutes. Remove from heat. Stir in the olives and set aside. Keep warm.
Rice:
200 g white rice
grated rind of half a lemon
1/4 cup pine nuts
1. Cook the rice according to package directions.
2. In a small skillet, roast pine nuts until lightly browned.
3. Add grated lemon and mix.
4. Add nuts and mix. Keep warm.
Cod fillet:
1.350 lb / 0.6 kg cod fillet
1/2 teaspoon oregano
1/4 teaspoon salt
1/4 teaspoon black pepper
1 tablespoon olive oil
lemon wedges for decoration
1. In a small bowl, combine oregano, salt and pepper. Sprinkle cod fillets. Set aside.
2. Heat a frying pan over medium heat. Coat pan with olive oil.
3. Add fillets to pan. Cook for 3 minutes on each side if fillets are thin. If fillets are thick, cook for 4-5 minutes on each side.
4. Serve with rice and salsa.
Enjoy!
Już dawno się przekonałam, że ryby i oliwki świetnie idą w parze, więc Twoje danie na pewno jest bardzo smaczne.
ReplyDeleteDziekuje :) Rzeczywiscie jest super:)
DeleteIts like you read my mind! You appear to know so much about this, like you wrote the book in it or something.
ReplyDeleteI think that you can do with a few pics to drive the message home a bit,
but instead of that, this is magnificent blog. An excellent read.
I'll certainly be back.
Feel free to surf to my blog cadeaux gratuit sur ask.fm