Wednesday, August 14, 2013

Pizza wegetariańska z pieczonymi warzywami/ Vegetarian pizza with roasted vegetables

I kolejna pizza na moim blogu - tym razem wegetariańska. Fajnie od czasu do czasu zjeść coś bez mięsa :) Na dzisiaj przygotowałam przepis z cukinią, pomidorami, czerwoną cebulą, pesto oraz serem mozzarella. Uwierzcie, było przepyszne ;)
---------------------------------------------
Another recipe for pizza on my blog - this time in vegetarian style. It's really nice to have something without meat for diner from time to time :) I am presenting you a recipe with zucchini, tomatoes, red onions, pesto and mozzarella cheese. Believe me, it was really delicious;)
 



 
Składniki:
Ciasto na pizzę: patrz Ciasto na pizze II
 
Pieczone warzywa:
1 duża czerwona cebula, pokrojona w kostkę
1 duża zielona cukinia, pokrojona w dużą kostkę
1 szkl małych pomidorków (tzw. grape tomatoes)
2 łyżki oliwy z oliwek
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżka czarnego pieprzu, świeżo zmielonego
1/2 łyżeczki suchej  bazylii
 
1. Nagrzać piekarnik do temperatury 260 stopni C/ 500 stopni F
2. W dużej misce połączyć ze sobą wszystkie składniki. Na nasmarowaną tłuszczem blachę wyłożyć warzywa. Piec ok 18 -19 minut, aż będą miękkie.
Uwaga: Po ok 12 minutach pieczenia, wymieszać i piec kolejne 6-7 minut.
3. Wyjąć z piekarnika i odstawic na bok.
 
Pizza:
ciasto na pizzę
pieczone warzywa
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki sosu pomidorowego
1/3 szkl pesto
8 oz/226g sera mozzarella, pokrojonego w plasterki
 
1. Nagrzać piekarnik do 230 stopni C/ 450 stopni F.
2. Na ciasto wysmarowane oliwą i sosem pomidorowym, rozprowadzić pesto po całej powierzchni.
3. Wyłożyć pieczone warzywa.
4. Na wierzy położyć ser mozzarella.
5. Piec 10 - 15 minut.
 
Smacznego :)
------------------------------------------------
Ingredients:
Pizza dough: see Pizza dough II

Roasted vegetables:
1 large red onion, diced
1 large green zucchini, cut into large cubes
1 cup grape tomatoes
2 tablespoons olive oil
1/4 teaspoon salt
1/2 tablespoon black pepper, freshly ground
1/2 teaspoon dry basil
 
1. Preheat oven to 260 degrees C / 500 degrees F
2. In a large bowl combine all ingredients. Place on a large greased baking sheet. Bake for 18 -19 minutes until vegetables are tender.
Note: Stir after 12 minutes and bake for another 6-7 minutes.
3. Remove from the oven and set aside.
 
Pizza:
pizza dough
roasted vegetables
1 tablespoon olive oil
2 tablespoons tomato sauce
1/3 cup pesto
8 oz / 226g mozzarella cheese, sliced
 
1. Preheat oven to 230 degrees C / 450 degrees F.
2. Spread pesto evenly over olive oil and tomato sauce.
3. Top with roasted vegetables.
4. Place mozzarella cheese over roasted vegatables.
5. Bake for 10 - 15 minutes.

Enjoy :)



 
 


6 comments:

  1. Bardzo smakowicie wygląda, trudno się nie skusić na skorzystanie z takiego przepisu. Często nie mam pomysłu na posiłki, a tu jak znalazł, super pomysły na wyciągnięcie ręki. Zapisuje Twój blog do zakładek:))

    ReplyDelete
  2. Uwielbiam takie dania. Pełne pysznych, świeżych warzyw.
    Pycha. :)

    ReplyDelete