I kolejna pizza na moim blogu - tym razem wegetariańska. Fajnie od czasu do czasu zjeść coś bez mięsa :) Na dzisiaj przygotowałam przepis z cukinią, pomidorami, czerwoną cebulą, pesto oraz serem mozzarella. Uwierzcie, było przepyszne ;)
---------------------------------------------
Another recipe for pizza on my blog - this time in vegetarian style. It's really nice to have something without meat for diner from time to time :) I am presenting you a recipe with zucchini, tomatoes, red onions, pesto and mozzarella cheese. Believe me, it was really delicious;)
Składniki:
Ciasto na pizzę: patrz Ciasto na pizze II
Pieczone warzywa:
1 duża czerwona cebula, pokrojona w kostkę
1 duża zielona cukinia, pokrojona w dużą kostkę
1 szkl małych pomidorków (tzw. grape tomatoes)
2 łyżki oliwy z oliwek
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżka czarnego pieprzu, świeżo zmielonego
1/2 łyżeczki suchej bazylii
1. Nagrzać piekarnik do temperatury 260 stopni C/ 500 stopni F
2. W dużej misce połączyć ze sobą wszystkie składniki. Na nasmarowaną tłuszczem blachę wyłożyć warzywa. Piec ok 18 -19 minut, aż będą miękkie.
Uwaga: Po ok 12 minutach pieczenia, wymieszać i piec kolejne 6-7 minut.
3. Wyjąć z piekarnika i odstawic na bok.
Pizza:
ciasto na pizzę
pieczone warzywa
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki sosu pomidorowego
1/3 szkl pesto
8 oz/226g sera mozzarella, pokrojonego w plasterki
1. Nagrzać piekarnik do 230 stopni C/ 450 stopni F.
2. Na ciasto wysmarowane oliwą i sosem pomidorowym, rozprowadzić pesto po całej powierzchni.
3. Wyłożyć pieczone warzywa.
4. Na wierzy położyć ser mozzarella.
5. Piec 10 - 15 minut.
Smacznego :)
------------------------------------------------
Ingredients:
Pizza dough: see Pizza dough II
Roasted vegetables:
1 large red onion, diced
1 large green zucchini, cut into large cubes
1 cup grape tomatoes
2 tablespoons olive oil
1/4 teaspoon salt
1/2 tablespoon black pepper, freshly ground
1/2 teaspoon dry basil
Pizza dough: see Pizza dough II
Roasted vegetables:
1 large red onion, diced
1 large green zucchini, cut into large cubes
1 cup grape tomatoes
2 tablespoons olive oil
1/4 teaspoon salt
1/2 tablespoon black pepper, freshly ground
1/2 teaspoon dry basil
1. Preheat oven to 260 degrees C / 500 degrees F
2. In a large bowl combine all ingredients. Place on a large greased baking sheet. Bake for 18 -19 minutes until vegetables are tender.
Note: Stir after 12 minutes and bake for another 6-7 minutes.
3. Remove from the oven and set aside.
2. In a large bowl combine all ingredients. Place on a large greased baking sheet. Bake for 18 -19 minutes until vegetables are tender.
Note: Stir after 12 minutes and bake for another 6-7 minutes.
3. Remove from the oven and set aside.
Pizza:
pizza dough
roasted vegetables
1 tablespoon olive oil
2 tablespoons tomato sauce
1/3 cup pesto
8 oz / 226g mozzarella cheese, sliced
pizza dough
roasted vegetables
1 tablespoon olive oil
2 tablespoons tomato sauce
1/3 cup pesto
8 oz / 226g mozzarella cheese, sliced
1. Preheat oven to 230 degrees C / 450 degrees F.
2. Spread pesto evenly over olive oil and tomato sauce.
2. Spread pesto evenly over olive oil and tomato sauce.
3. Top with roasted vegetables.
4. Place mozzarella cheese over roasted vegatables.
5. Bake for 10 - 15 minutes.
Enjoy :)
4. Place mozzarella cheese over roasted vegatables.
5. Bake for 10 - 15 minutes.
Enjoy :)
Bardzo kusząca propozycja:)
ReplyDeleteDziekuje :)
DeleteBardzo smakowicie wygląda, trudno się nie skusić na skorzystanie z takiego przepisu. Często nie mam pomysłu na posiłki, a tu jak znalazł, super pomysły na wyciągnięcie ręki. Zapisuje Twój blog do zakładek:))
ReplyDeleteDziekuje serdecznie :)
DeleteUwielbiam takie dania. Pełne pysznych, świeżych warzyw.
ReplyDeletePycha. :)
Dzieki ;) Ja rowniez :)
Delete