W podziękowaniu za smaczne ciasta, dostałam od kolegi Slawka, Ian`a, kabaczki - prosto z jego ogrodu. I tym sposobem zaczęłam się zastanawiać nad kolejną obiadowym daniem. Gdy macie dużo warzyw w domu i chcielibyście je zjeść prawie wszystkie w tym samym czasie to warto skusić się właśnie na ten przepis :) Przepis ten zawiera mięso z kurczaka, ale bez problemów można go pominąć i przygotować wersję wegetariańską. Zapraszam do skosztowania ;)
---------------------------------------
In gratitude for delicious cakes, I got fresh squashes from Ian`s garden, Slawek`s colleague. I started to think about the next dinner course for all of us. When you have a lot of vegetables at home and want to eat them all at the same time, you can tempt to this recipe :) It includes chicken, but you can skip it and prepare a vegetarian version. Feel free to try;)
2 łyżki oliwy z oliwek
1 duża cebula, pokrojona w dużą kostkę
2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
1 duża czerwona papryka, pokrojona w kostkę
1 podwójna pierś z kurczaka, pokrojona w kostkę
sól, czarny pieprz świeżo zmielony
1 łyżka cajun
2 garści groszku snow, każdy pokrojony na 3 części
3/4 małego kabaczka, z pestkami, pokrojonego w kostkę
2 duże pomidory śliwkowe, pokrojone w kostkę
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki sosu słodko - kwaśnego
1 łyżeczka sosu lub pasty chili z czosnkiem
Na dużą, rozgrzaną patelnię z oliwą, położyć cebulę. Wymieszać. Po 1 minucie dodać czosnek. Wymieszać. Smażyć na małym ogniu, aż cebula będzie miękka - ok 8-10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać paprykę, wymieszać i nadal smażyć mieszając od czasu do czasu. Po 3 minutach dodać pierś z kurczaka, wymieszać. Posypać solą i pieprzem do smaku. Dodać cajun, wymieszać. Smażyć kolejne 10 - 15 minut, aż mięso nie będzie już różowe. Mieszać od czasu do czasu. Dodać groszek i kabaczek, wymieszać. Po 6 minutach dodać pomidory i sosy, wymieszać. Nakryć folią aluminiową lub przykrywką i dusić kolejne 20 - 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Serwować na ciepło. Smacznego ;)
------------------------------------
Ingredients:
2 tablespoons olive oil
1 large onion, cut into large cubes
2 cloves garlic, sliced
1 large red bell pepper, diced
1 double chicken breast, diced
salt and freshly ground black pepper
1 tablespoon cajun
2 handfuls snow peas, each cut into 3 parts
3/4 small squash, with seeds, cut into cubes
2 large plum tomatoes, diced
2 tablespoons dark soy sauce
2 tablespoons sauce - sweet and sour
1 teaspoon chili sauce or paste with garlic
Place the onions in a large, hot pan with olive oil. Mix. After 1 minute, add the garlic. Mix. Cook over low heat until the onion is soft - about 8-10 minutes, stirring from time to time. Add red bell pepper, stir and continue to cook, stirring from time to time. After 3 minutes, add the chicken breast and mix. Sprinkle with salt and black pepper to taste. Add cajun and mix. Fry for another 10 - 15 minutes, until the meat is no longer pink. Stir occasionally. Add the peas and squash and mix. After 6 minutes, add tomatoes and sauces, stir. Cover with aluminum foil or a lid and simmer for another 20 - 30 minutes, until the vegetables are soft. Serve warm. Enjoy;)
No comments:
Post a Comment