Monday, August 26, 2013

Prosty dżem śliwkowy/ Simple plum jam

Kto nie lubi dżemów domowej roboty? Ja je uwielbiam, szczególnie w połączeniu z białym serem ;) Dzisiaj przygotowałam dżem ze śliwek wg. mojego przepisu. Najprostsze jakie można zrobić - bez żadnych dodatkowych wzbogacanych smaków. Mniam Mniam ;)
------------------------------------
Who does not like homemade jams? I love them, especially with farmer cheese;) Today I made plum jam according to my own recipe. The simplest you can do - without any additional flavors. Yum Yum;)






Składniki na 9 sloiczkow po 400 ml:
6,5 lbs/ 2,9 kg śliwek węgierek, bez pestek i  przekrojonych na pół
5 lbs/ 2,3 kg czerwonych śliwek, bez pestek i pokrojonych w ćwiartki
4 szkl cukru

1. Dzień 1: Śliwki włożyć do dużego garnka i zasypać 2 szklankami cukru. Odstawić na 2h. Wstawić na palnik i gotować  na małym ogniu przez 2,5 h, mieszając od czasu do czasu. Wyłączyć palnik i odstawić na noc.
2. Dzień 2: Do śliwek dodać 2 szklanki cukru i wymieszać. Wstawić na palnik i gotować na małym ogniu przez 1,5 h, mieszając od czasu do czasu. Wyłączyć palnik i odstawić na bok, aż do ostygnięcia. Wstawić na palnik i zagotować, mieszając od czasu do czasu. Wyłączyć palnik i odstawić na noc.
3. Dzień 3: Wstawić na palnik i gotować na małym ogniu przez 1 h, mieszając od czasu do czasu. Wyłączyć palnik. Wyłożyć do wyparzonych słoików, zawekować i zapasteryzować w piekarniku (120C/ 250F przez 30 minut).
Ps. Jeśli trzeciego dnia dżem nie jest gęsty to powtórzyć proces.

Jak wygotować słoiki? Umieść słoiki w dużym garnku i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia. Umieść pokrywki w osobnym garnku z gorącą wodą. Zostaw słoiki i wieczka w wodzie, aż będą gotowe do wekowania.

Smacznego :)
---------------------------------------------

Ingredients for 9 jars of 400 ml:
6.5 lbs / 2.9 kg  damson plums, pitted and halfed
5 lbs / 2.3 kg red plums, pitted and quartered4 cups sugar

1. Day 1: Put  plums into a large pot and pour 2 cups of sugar. Let stand for 2 hours. Cook over low heat for 2.5 hours, stirring occasionally. Remove from burner and let stand overnight.
2. Day 2: Add 2 cups of sugar to plums and mix. Cook over low heat for 1.5 hours, stirring occasionally. Remove from burner and set aside until cool. Bring to a boil, stirring occasionally. Remove from burner and let stand overnight.
3. Day 3: Cook over low heat for 1 hour, stirring occasionally. Remove from burner. Put into boiled jars, preserve and pasteurize in the oven (120C / 250F for 30 minutes).
Ps.: If jam is not thick, repeat the process on the fourth day.

How to boil the jars? Place jars in a large pot and cover with water. Bring to a simmer. Put lids in a separate pot of hot water. Leave jars and lids in water until ready to fill.

Enjoy :)



Zapasy na zimę - I edycja 2013

7 comments:

  1. Uwielbiam takie domowe dżemy, w tym roku robiłam powidła z pomarańczą i cynamonem(,kuchnia lidla,), pierwszy raz dodawałam coś do powideł, ale wyszły pyszne :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja najbardziej lubie z likierem kawowym ;) Pychotka :) Nie robilam jeszcze z pomarancza - trzeba sprobowac :) Pozdrowionka

      Delete
  2. Fаntаstiс beаt ! I ωish to apprentiсe
    еven as yοu аmend your site, how cοulԁ i
    subscribe fоr a weblog websіtе?
    Thе account aided me a approρriatе deal.

    I weгe a little bit aсquainteԁ of thіs
    your broadcast offerеd bгіllіant transparеnt iԁea

    My ѕite - vitamin c with Rose hips

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks for very nice comment ;) You have two options: if you have gmail account you can join via "join this site" placed on the blog or via facebook - my site:
      https://www.facebook.com/MySimpleCusine?ref=hl.

      Delete
  3. My partner and I ѕtumblеd over hеre fгοm
    a ԁiffeгent ρage and thought I mіght сheck things out.
    I like what I see sο i аm just followіng you.
    Look fогwarԁ tο exρloгіng youг web page yet agаin.


    Feel free to viѕit my websitе - best Vitamin c ѕupрlеment (http://archicad-lab.Ru/)

    ReplyDelete
  4. Ηowdy! Тhis article could not be written much bеtteг!
    Loоking at this post reminds me of my previouѕ roommatе!

    Нe continually keрt ρreaching аbout this.
    I аm going tо fοrwаrd this article to him.

    Fairly certain he'ѕ going tο haνe a gooԁ гead.
    Thanks fοr shaгing!

    Feel frее tо visit my site ... bike repaiг stand revіews (markets.thestreetsweeper.org)

    ReplyDelete