Monday, August 19, 2013

Chleb bananowy z orzechami/ Banana & nuts bread

Chleb bananowy to amerykański chleb robiony z przetartych dojrzałych bananów. Pierwsze wzmianki na temat tego chleba ukazały się w latach 30-tych XX wieku. Osobiście znam trzy rodzaje chleba bananowego: z orzechami, rodzynkami i z kawałkami czekoladowymi. Dzisiaj przedstawiam przepis na chleb bananowy z orzechami, który dostałam od Anne R - dziekuje Anne :) Trochę go zmodyfikowałam pod względem ilości cukru i orzechów. W przepisie użyłam orzechów włoskich i piniowych, ale można użyć też innych. Muszę stwierdzić, iż wynik mnie zaskoczył. Ciasto jest bardzo delikatne, mokre oraz przypomina mi polskiego keksa. Polecam !!!
-------------------------------------------
Banana bread is an American bread made ​​with mashed ripe bananas. The first mention of this bread appeared in the 1930s. I know three types of banana bread: with nuts, raisins and chocolate chips. Today I am presenting a banana bread with walnuts recpie, which I got from Anne R - thank you Anne :) I modified it a bit in terms of the quantity of sugar and nuts. Additionally, I used walnuts and pine nuts, but you can use any other nuts. I must say that the result was a surprise for me. The cake is so soft and wet, and it reminds me of Polish "keks". I recommend it!
 

 

Składniki:
1/2 szkl miękkiego masła, niesolonego
2/3 szkl cukru
2 jajka
1  1/3 szkl zmiażdżonych dojrzałych bananów (3-4 średnie)
1 łyżeczka mleka
1 łyżeczka extraktu z wanilii
2 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka sody do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1/2 szkl posiekanych orzechów włoskich
1/2 szkl orzechów piniowych
 
1. Nagrzać piekarnik do 180 stopni C/ 350 stopni F
2. Ubić masło z cukrem do momentu, aż będzie puszyste (miska nr 1). Dodać jajka i ubić.
3. Wymieszać banany z mlekiem i extraktem (miska nr 2).
4. Wymieszać mąkę z sodą i solą (miska nr 3).
5. Do miski z masłem (nr 1) wsypywać na zmianę miksturę z mąką i z  bananem. Każdorazowo dobrze wymieszać. Dodać orzechy i wymieszać.
6. Ciasto wyłożyć do formy na chleb.
7. Piec ok 1h i 10 minut. Studzić ok 10 minut w formie.
8. Wyjąć z fomy i ostudzić całkowicie.
 
Smacznego ;)
-------------------------------------------
 
Ingriedients:
1/2 cupsoft, unsalted butter
2/3 cup sugar
2 eggs
1 1/3 cups mashed ripe bananas (3-4 medium)
1 teaspoon milk
1 teaspoon vanilla
2 cups all purpose flour
1 teaspoon baking soda
1/4 teaspoon salt
1/2 cup chopped walnuts
1/2 cup chopped pine nuts
 
1. Preheat oven to 180 C/ 350F
2. Cream butter and sugar in a bowl (#1) until light and fluffy. Beat in eggs.
3. Mix mashed bananas, milk and vanilla (bowl #2).
4. Mix flour, salt and baking soda (bowl #3).
5. Blend flour mixture with banana mixture in to bowl #1, alternating them. Finally, stir in nuts.
6. Turn into greased loaf pan.
7. Bake in oven for 1 hour and 10 minutes. Cool 10 minutes in pan.
8. Turn out of pan and cool completely.
 
Enjoy ;)
 
 

No comments:

Post a Comment