Wednesday, August 7, 2013

Słodko- kwaśny stir-fry z kurczakiem/ Sweet- spicy chicken stir-fry

Dzisiaj kolejny prosty przepis i jednocześnie bardzo smaczny. Uwielbiam takie przepisy, szczególnie, że ostatnio nie mam dużo czasu ;)  Przygotowanie dania i jego zrobienie zajęło mi tylko 25 minut. Więc serdecznie polecam tzw. "danie stir-fry" z kurczakiem, papryką, cebulą, pieczarkami i ryżem.
------------------------------------
Today, another easy and very tasty recipe. I love such recipes, especially when I have not so much time ;) Preparation and making this dish took me only 25 minutes. So I would recommend  this "stir-fry dish" with chicken, bell peppers, onions, mushrooms and rice.
 



 
Składniki ( na 3- 4 porcje):
3 łyżki ciemnego cukru brązowego
1 1/2 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżeczka pasty chilli z czosnkiem
1 łyżka octu winnego
1 łyżka ciemnego oleju sezamowego
3/4 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżka brandy
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
1 podwójna pierś z kurczaka, pokrojona w dużą kostkę
1 łyżeczka cajun
2 duże pieczarki, pokrojone w półplasterki
1 duża papryka, pokrojona w plasterki
1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie kawałki
garść orzeszków piniowych
200 g ryżu, przygotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu

1. Połączyć pierwsze 7 składników, dobrze wymieszać.
2. Kurczaka obtoczyć w cajun.
3. Rozgrzać dużą patelnię na dużym ogniu. Wylać 1 łyżkę oliwy/oleju na patelnię. Dodać kurczaka, smażyć przez 4- 6 minut, do momentu aż nie będzie różowy. Przełożyć kurczaka do miski. Wylać pozostałą łyżkę oliwy/oleju na patelnię. Dodać cebulę, paprykę, pieczarki. Smażyć 3 -4 minuty, aż będą półmiękkie. Dodać miksturę z brązowym cukrem i wymieszać. Gotować kolejną minutę. Dodać kurczaka, dobrze obtoczyć i gotować ok 2-3 minut.
4. Podawać z ryżem, posypane orzeszkami piniowymi.

Smacznego :)
Inspiracja: Cooking light, z moimi zmianami
------------------------------------------

Ingredients (3 to 4 servings):
3 tablespoons dark brown sugar
1 1/2 tablespoons dark soy sauce
1 teaspoon chili paste with garlic
1 tablespoon wine vinegar
1 tablespoon dark sesame oil
3/4 tablespoons cornstarch
1 tablespoon brandy
2 tablespoons olive oil or canola oil
1 double chicken breast, cut into large cubes
1 teaspoon cajun
2 large mushrooms, cut into half-slices
1 large red bell pepper, sliced
1 red onion, cut into thin wedges
handful pine nuts
200 rice, prepared according to package instructions

1. Combine first 7 ingredients, stir well.
2. Coat chicken in cajun.
3. Heat a large frying pan/skillet over high heat. Add 1 tablespoon olive oil or canola oil to the skillet. Add  the chicken and stir-fry 4 - 6 minutes, until it is not pink. Remove the chicken from the skillet. Add remaining tablespoon olive oil or canola oil to the skillet. Add onion, bell pepper, and mushrooms. Stir - fry 3 to 4 minutes until vegetables are crisp-tender. Add brown sugar mixture and mix. Cook 1 minute. Add the chicken, toss well and cook about 2-3 minutes.
4. Serve with rice, sprinkled with pine nuts.

Enjoy;)

Inspiration: Cooking Light, with my changes

No comments:

Post a Comment