Stir-frying to chińska technika kulinarna przygotowywania potraw w woku. W sumie wyróżnia się ich dwa rodzaje: chao i bao. Obie metody różnią się szybkością wykonania i ilość wykorzystanej energii podczas gotowania. Dzisiaj chciałabym przedstawić jedno z takich dań: stir-fry z polędwicą, brokułem i imbirem. Jest to bardzo szybkie i bardzo smaczne danie ;)
-------------------------------------------------
Stir-frying is a Chinese cooking technique for preparing food in a wok. In fact, there are two types: chao and bao. The two techniques differ in their speed of execution and the amount of heat used during cooking. Today I would like to present you one of these dishes: stir-fried tenderloin with broccoli and ginger. It is very quick and tasty dish;)
Składniki:
0,9 lb / 0,4 kg polędwicy wołowej lub wieprzowej, pocięte na cienkie pasma
różyczki z małego brokuła
2 łyżki oleju warzywnego
1 ząbek czosnku, posiekany
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 mała cebula, pokrojona w cienkie plasterki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
Marynata:
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżeczka białego wina słodkiego
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki białego pieprzu, świeżo startego
---------------------------------------------
Ingredients:
0.9 lb / 0.4 kg beef or pork tenderloin, cut into thin strips
florets from small broccoli
2 tbsp vegetable oil
1 clove garlic, finaly chopped
1 tsp ground ginger
1 small onion, finaly sliced
1 tsp salt
1 tsp dark soy sauce
Marinade:
1 tbsp dark soy sauce
1 tsp sesame oil
1 tsp sweet white wine
1 tsp sugar cane
1/2 tsp white pepper, freshly grated
0.9 lb / 0.4 kg beef or pork tenderloin, cut into thin strips
florets from small broccoli
2 tbsp vegetable oil
1 clove garlic, finaly chopped
1 tsp ground ginger
1 small onion, finaly sliced
1 tsp salt
1 tsp dark soy sauce
Marinade:
1 tbsp dark soy sauce
1 tsp sesame oil
1 tsp sweet white wine
1 tsp sugar cane
1/2 tsp white pepper, freshly grated
1. Połączyć składniki z marynaty w małej misce, a nastepnie wymieszać z mięsem. Przykryć miskę i odstawić na bok na 1 h, polewając od czasu do czasu.
-------------------------------------
1. Combine the marinade ingredients in a small bowl, then mix with the meat. Cover the bowl and set aside for 1 hour, basting ocassionally.
2. Zagotowac wodę w garnku. Sparzyć różyczki brokuła przez 1 minutę. Odcedzić i odstawić na bok.
3. W nagrzanym woku podgrzać 1 łyżkę oleju, dodać czosnek, cebulę i imbir. Wymieszać. Smażyć ok 1 minuty, ciagle mieszając. Dodać różyczki z brokuła i smażyć kolejne 1-2 minuty, stale mieszając. Wyjąć z woka i odstawić na bok.
-------------------------------------
2. Pour water in a pot. Bring to a boil. Blanch the broccoli for 1 minute. Drain and set aside.
3. In preheated wok, heat 1 tablespoon of oil and strir-fry the garlic, onion and ginger for 1 minute. Add broccoli and stir-fry another 1-2 minutes, stirring constantly. Remove from the wok and set aside.
4. W czystym woku, podgrzać 1 łyżkę oleju i włożyć mięso. Smażyć, stale mieszając, aż mięso nie będzie różowe. Dodać mieszankę z brokułami do woka, sól oraz sos sojowy. Smażyć, mieszając, aż będzie ugotowane (ja smażyłam ok 3 minut).
--------------------------------------
4. In the clean preheated wok, heat 1 tablespoon of oil and stir-fry the meat until the meat is not pink. Add the broccoli mixture to the wok with salt and soy sauce. Stir until cooked through (I stir - fired it about 3 minutes).
--------------------------------------
Enjoy :)
No comments:
Post a Comment