Tuesday, December 3, 2013

Ciasteczka snickerdoodle/ Snickerdoodle cookies

Oficjalnie rozpoczynam okres świąteczny od ciasteczek snickerdoodle :) Ich pochodzenie nie jest do końca jasne. Część osób twierdzi, iż pochodzą z Niemiec,  inni - ze Stanów Zjednoczonych, a dokładnie Nowej Anglii. Nie ważne skąd, najważniejsze, iż  są przepyszne z poranną kawą ;)
------------------------------------------------
Officially, I begin the Christmas holiday season with snickerdoodle cookies :) Their origin is not entirely clear. Some people claim that they originate from Germany, while others - from the United States, New England. No matter where, most importantly, they are delicious with a morning coffee ;)
 




 

Składniki (34 szt):
226g / 1 szkl niesolonego masła, w temperaturze pokojowej
1 1/3 szkl białego drobnego cukru
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cream of tartar (kamień winny/ wodorowinian potasu)
1/4 łyżeczki soli
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 szkl mąki pszennej uniwersalnej
1/4 szkl białego drobnego cukru lub cukru trzcinowego
2 łyżeczki zmielonego cynamonu

1. W dużej misce ubić masło. Dodać cukier, sodę, cream i sól. Ubić do połączenia wszystkich składników. Dodać jajka i wymieszać. Dodać mąkę, wymieszać. Przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na 1h.
2. Nagrzać piekarnik do 190 stopni C/ 375 stopni F.
3. W małej miseczce połączyć 1/4 szkl cukru z cynamonem. Uformować ciasto w 3 cm/ 1 1/4 -calowe kule. Obtoczyć kule w miseczce z cynamonem i cukrem. Blachy wyłożyć papierem dopieczenia. Kule kłaść na blasze z 5 cm/ 2 -calowymi przerwami.
4. Piec 10 -12 minut. Wyjąć i ostudzić.
------------------------------------------------

Ingredients (34 cookies)
226g / 1 cup unsalted butter, at room temperature
1 1/3 cup of white fine sugar
1 teaspoon baking soda
1 teaspoon cream of tartar
1/4 teaspoon salt
2 eggs
1 teaspoon vanilla extract3 cups all - purpose flour
1/4 cup white fine sugar or cane sugar
2 teaspoons ground cinnamon

1. Beat butter in a large bowl. Add sugar, baking soda, cream and salt. Beat until combined. Add eggs and mix. Add flour and mix. Cover with aluminum foil and refrigerate for 1 hour.
2. Preheat oven to 190 degrees C / 375 degrees F.
3. In a small bowl, combine 1/4 cup sugar with cinnamon. Shape dough into 3 cm / 1 1/4-inch balls. Roll balls in cinnamon - sugar mixture to coat. Line baking sheets with parchment paper. Place 5 cm / 2 inch apart on baking sheets.
4. Bake for 10 to 12 minutes. Remove and cool.

 
 

9 comments:

  1. Przydałyby mi się takie pyszne ciasteczka do jutrzejszej kawy :)

    ReplyDelete
  2. Pierwszy raz się z takimi spotykam. Muszą byc super cynamonowe:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rzeczywiscie sa ;) Najlepsze jet to, ze robi sie je bardzo szybko i za doslownie chwile mozna rozkoszowac sie ich smakiem :)

      Delete
  3. Teraz marzę o takim do porannej kawy :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlasnie kolejne zniknely z poranna kawka ;)

      Delete
  4. bardzo takie proste ciasteczka lubię, idealne do gorącej herbaty :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zgadza sie - z herbatka tez mozna je zjesc ;)

      Delete
  5. Pyyychota, bardzo smakowicie wyglądają :))

    ReplyDelete