Musialam wrzucic ten przepis na bloga, gdyz danie jest przepyszne. Tym bardziej, gdyz zrobione przez moja mame ;) Swieta spedzilismy tutaj na miejscu razem z nia, gdyz przyjechala do nas, aby nam pomoc przy drugiej coreczce, ktora urodzila sie w listopadzie. Najlepsze dania sa mamine i babcine :)
Skladniki:
1 slodka kapusta, drobno poszatkowana
1 kg pieczarek, przepuszczone przez maszynke
1 duza cebula, drobno posiekana
sol, pieprz
oliwa z oliwek
Nalesniki (przepis podstawowy) - patrz tutaj
2 jajka, rozbeltane
bulka tarta do obtoczenia
oliwa z oliwek do smazenia
1. Poszatkowana kapuste ugotowac w lekko osolonej wodzie przez 30 minut - 1 h, do rozpadniecia. Odcedzic.
2. Cebulke podsmazyc (do zeszklenia) na patelni z lyzka oliwy.
3. Dodac pieczarki i ponownie podsmazyc.
4. Polaczyc z kapusta. Dodac przyprawy.
5. Przygotowac nalesniki.
6. Nakladac farsz na nalesniki (lyzki) i zawijac w kieszonke. Obtaczac w jajku z przyprawami, a nastepnie w bulce tartej.
7. Smazyc na patelni, z obu stron.
Smacznego :) !!!!
Mniam pyszne krokieciki. Uwielbiam takie :D
ReplyDeleteTo prawda. Nasze Babcie i Mamy były i są najlepszymi kucharkami. Wiele przepisów zachowało się do dziś i wiele z nich jest inspiracją do nowych przepisów.
ReplyDeleteTwoje krokiety pysznie wyglądają. Ja robiłam podobnie, ale z kapustą kiszoną. Chętnie spróbuję ten przepis :)