Muszę się Wam do czegoś przyznać - nie miałam zielonego pojęcia, że dobry biszkopt piecze się bez proszku do pieczenia :) Człowiek uczy się całe życie :) Ważne, że wyciągnęłam z tej nauki wnioski :) Dzisiaj przygotowałam tort przekładany masą mascarpone z cream cheese oraz truskawkami w galaretce ;) Spodobało mi się takie ciasto na wystawie w NY i tym oto sposobem zapragnęłam zrobić je w swoim domu :) Przeszukałam internet i znalazłam coś co przypominało to ciasto, jednak zmieniłam rodzaj biszkoptu, masę i sam jego wygląd, tak aby przypominał to co jadłam ;). Połączyłam biszkopt genueński (bez proszku do pieczenia), puszysty krem z warstwą truskawek w galaretce :) Jaki wynik? Ciasto wyszło niebanalne, genialne w smaku :) Lubię takie połączenia. Zapraszam do skosztowania :)
-------------------------------
I have something to confess - I had no idea that a good sponge cake is baked without baking powder :) Man learns life :) It's important I am continuously learning from my mistakes :) Today I prepared a cake layered with mascarpone cream, cream cheese and strawberries in jelly;) First time, I saw it in a shopwindow in New York and since then I have wanted it to do :) I searched on the internet and found something that looked like this cake, but I changed the type of sponge cake, cream and its external appearance to remind me what I ate;). I combined the Genoa sponge cake (without baking powder), fluffy cream with a layer of strawberries in jelly :) What is the result? The cake is remarkable and brilliant in taste :) I love this connection. Feel free to try :)
Składniki:
Biszkopt - przepis na biszkopt genuiński wzięłam ze strony bloga Mniam-mniam.bloog.pl, który załączam poniżej:
- 4 jajka
- szczypta soli
- 100 g (0,6 szkl) mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 130 g (0,6 szkl) drobnego cukru
- 30 g roztopionego masła
Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C (320F).
Roztopić masło. Odstawić na bok do ostudzenia.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Dodać cukier do białek, wymieszać mikserem. Do masy z białkiem, dodawać po 1 żółtku, delikatnie mieszając trzepaczką po każdym dodaniu. Dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać. Dodać ostygnięte masło, delikatnie wymieszać.
Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować tłuszczem. Masę wylać do tortownicy. Wstawić ciasto do piekarnika i piec ok 30 minut.
Nasączenie biszkoptu (niekonieczne):
- 50 ml likieru kawowego Baileys
- 50 ml wody
Oba składniki połączyć ze sobą i wymieszać.
Krem:
- 250 g serka mascarpone
- 226 g (8 oz) serka cream cheese Philadelphia
- 1/3 szkl mleka
- 2/3 szkl cukru pudru
Sery delikatnie wymieszać trzepaczką. Dodać mleko i delikatnie wymieszać. Dodać cukier i ponownie wymieszać. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Sos truskawkowo-galaretkowy (na ciasto + do polewania kawałków ciasta na talerzu):
- 1 opakowanie galaretki (75g/ 2,65oz)
- 250 g świeżych truskawek
Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, jednak zmiejszyć ilość wody o połowę. Odstawić na bok do wystygnięcia. Truskawki zblendować w blenderze. Dodać galaretkę do truskawek i wstawić do lodówki na minimum 2h.
Dodatkowo:
- 2 garści amerykańskie borówek
Ciasto podzielić na 2 części. Nasączyć likierem z wodą (1/2 całości). Na pierwszą wartstwę położyć ok 1/3 kremu. Rozprowadzić szpatułą. Polać sosem truskawkowo-galaretkowym. Ułożyć kolejną warstwę ciasta. Nasączyć likierem. Położyć krem na górze i po bokach. Wyrównać. Wylać sos na wierzch i po bokach. Wstawić do lodówki na 1h. Przyozdobić na środku borówkami i włożyć ponownie do lodówki na noc. Podawać z pozostałym sosem oraz borówkami. Smacznego ;)
--------------------------------------
Ingredients:
Sponge Cake - The recipe for Genoa sponge cake was taken from the following blog Mniam-mniam.bloog.pl, which I attached below:
- 4 eggs
- pinch of salt
- 100 g (0.6 cup) cake flour
- 2 tablespoons cornstarch
- 130 g (0.6 cup) caster sugar
- 30 g unsalted butter, melted
- Preheat oven to 160 degrees C (320F).
Melt the butter. Set aside to cool.
Yolk separated from egg whites. Beat stiff whites with a pinch of salt. Add the sugar to whites and mix. To the mixture, add 1 egg yolk one at a time, stirring gently whisk after each addition. Add the sifted flour and mix gently. Add cooled down butter, gently mix.
Grease a springorm pan with a diameter of 22 cm. Pour batter into it. Put it in the oven and bake for about 30 minutes.
Soaking (not necessary):
- 50 ml coffee liqueur Baileys
- 50 ml of water
Combine the ingredients and mix.
Cream:
- 250 g mascarpone cheese
- 226 g (8 oz) cream cheese Philadelphia cream cheese
- Third glass of milk
- 2/3 of glass icing sugar
Whisk gently mascarpone and cream cheese. Add buttermilk and whisk gently. Add sugar and whisk again. Add extract and coloring and whisk.
Strawberry and jelly sauce (for cake + to pour pieces of cake on a plate):
- 1 packet of jelly (75g/ 2,65oz)
- 250 g fresh strawberries
Prepare a jelly according to the instructions on the package, however reduce water by half. Set aside to cool. Blend the strawberries. Add jelly to the strawberry and refrigerate for at least 2 hours.
In addition:
- 2 handfuls of blueberries
Sponge cake divided horizontally into two parts. Soak with liqueur (half of soaking). On the first layer, place about 1/3 of the cream. Spread with a spatula. Pour the strawberry - jelly sauce over the cream. Place another layer of cake. Soak with liquor. Place the cream on the top and sides. Pour sauce over the top and sides. Refrigerate for 1 hour. Decorate blueberries and put back into the refrigerator overnight. Serve with the remaining sauce and blueberries. Enjoy;)
och, tort rewelacyjny! ładnie wygląda. kojarzy mi się z polską flagą :p
ReplyDeleteDzieki ;) Ja nawet o tym nie pomyslalam :))) Pozdrowionka !!!
Delete