Pączki wiedeńskir - musiałam je zrobić ... Od momentu, kiedy zobaczyłam je na stronie Poezji smaku ;) Jedyne co zmieniłam to polałam je polewą czekoladową, zamiast lukrem i dodałam brandy do gotującego się oleju :) Wyszły znakomicie ;) Bardzo polecam na tłusty czwartek i nie tylko :)
-------------------------------------------------------------
Viennese doughnuts - I had to make them ... When I saw them on the Poezja smaku ;) I changed only two things, I served them with chocolate glaze, instead of icing and added brandy to the boiling oil :) They are excellent ;) Highly recommend on Fat Thursday but not only :)
Składniki:
500 ml wody
150 g niesolonego masła
2 1/8 szkl mąki uniwersalnej
6 jajek
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
1l oleju rzepakowego
50 ml brandy
polewa czekoladowa - patrz tutaj
1. W dużym rondelku wymieszać wodę, masło i sól, doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Zdjąć z gazu. Zmniejszyć ogień do minimum i przesiać mąkę, mieszając łyżką, do uzyskania jednolitej masy. Odstawić do wystygnięcia.
2. Przenieść miksturę do miski z mikserem. Na niskich obrotach dodawać po jednym jajku, mieszając do połączenia z masą, po każdym dodaniu jajka. Dodać ekstrakt waniliowy i wymieszać. Nałóżyć ciasto do torby dekoracyjnej z dużą końcówką w kształcie gwiazdki.
3. Natłuścić papier do pieczenia. Wyciskać na papier kółka o średnicy ok 6 cm/ 2, 5 cala. Pociąć papier na części, tak aby każde koło znajdowało się na oddzielnej kartce.
4. Rozgrzać olej z brandy w garnku, do temperatury 325 stopni F / 175 stopni C. Wkładać pączki do garnka ciastem do dołu. Uwaga, aby się nie poparzyć. Smażyć, przewracając jednokrotnie, do złotego koloru, około 3-4 minut. Wykorzystująć łyżkę cedzakową, przenieść pączki na wyłożoną papierowym ręcznikiem blachę do pieczenia, aby ociekły z tłuszczu.
5. Po wystudzeniu polać polewą czekoladową.
Smacznego :)
-----------------------------------------------------------
Ingredients:
500 ml water
150 g unsalted butter
2 1/8 cups all-purpose flour
6 eggs
1 teaspoon vanilla extract
pinch of salt
1 liter canola oil
50 ml brandy
chocolate glaze - see here
1. In a large saucepan, combine water, butter and salt; bring to a boil over medium-high heat. Remove from the burner. Reduce heat to low and sift in flour, stirring with spoon until smooth. Set aside to cool down.
2. Transfer flour mixture to bowl of an electric mixer fitted with a paddle attachment. On low speed, add eggs, 1 at a time, beating until incorporated after each addition. Add vanilla extract and mix.
Spoon mixture into a pastry bag fitted with a large open-star tip.
3. Grease parchment paper. Squeeze out batter on the parchment paper, forming 2.5 inch/ 6 cm rounds. Cut the parchment paper into parts that each round was on a separate piece of paper.
4. Heat the oil and brandy in a large pot until it registers 325 degrees F/ 175 degrees C. Put turned over doughnuts into the pot. Be carefull not to burn yourself. Fry, flipping once, until golden brown all over, about 3-4 minutes. Using a slotted spoon, transfer doughnuts to a paper towel-lined baking sheet to drain.
5. After cooling, drizzle with chocolate glaze.
Enjoy ;)
Oponki wyglądają smacznie. Ja nie przepadam za pączkami i smażonymi słodkościami, ale Tłusty Czwartek zawsze wcinam mamine pączki, bo te domowe to co innego takich ze sklepu to bym nie zjadła. A po taką oponkę jak twoja też chętnie bym sięgnęła, aby tradycji stała się zadość :).
ReplyDeleteJa mialam w tym roku paczkow nie robic, ale chyba zrobie ;) Z maminego przepisu :)
DeleteŚliczne i kuszące są Twoje pączki. Ciekawy sposób smażenia. Spróbuję kiedyś skorzystać z niego. Pozdrawiam :)
ReplyDeletePolecam - sa pyszne :)
DeletePiękne te pączuchy :) Mniam!
ReplyDeletewww.brulionspadochroniarza.pl
Przesmaczne :))))
DeletePyszne są prawda? :) Muszę kiedyś wypróbować patent z brandy :)
ReplyDeletePrzepyszne ;) dzieki za przepis ;)
DeleteWyglądają wspaniale, a smakują pewnie jeszcze lepiej : )
ReplyDeleteSa rewelacyjne :) Musze przyznac, ze przepis jest naprawde warty polecenia ;)
Delete