Ostatnio ciągle testuje i tworzę nowe dania dla mojego małego alergika ;) Niestety przyzwyczajona już do właściwości mąki pszennej, mleka 2% i cukru te moje próby są czasami zabawne i kończą się fiaskiem ;( Przepisu na naleśniki szukałam już od kilku miesięcy. Ale nie chciałam zaserwować Ani czegoś co pachnie intensywnie mąka kokosową lub smakuje jak "podróbka" zwykłych naleśników. I tak po wielu próbach nareszcie się udało, a moja córeczka z zadowoleniem "wpałaszowała" przygotowane przeze mnie naleśniczki :)
1 szkl mąki ryżowej
1 łyżka ksylitolu
2 duże jaja
1/2 szkl mleka ryżowego
1/2 szkl wody
szczypta soli
1 łyżka oliwy z oliwek + do natarcia patelni na początku smażenia
dżem domowej roboty (patrz Dżem ze słodkich czereśni)
1. Składniki wsypać/ wlać do naczynia i zblendować.
2. Odstawić na 10-15 minut i ponownie wymieszać.
3. Małą patelnię, nasmarowaną oliwą rozgrzać na małym ogniu.
4. Wylewać ciasto i rozprowadzać po patelni, szybkim ruchem, formując cienkie naleśniki. Wylewam ok 45 ml/ 1,5 oz na porcję.
5. Smarować środek 1 łyżeczką dżemu i zawijać w rulon lub tak jak na krokieta/ sajgonki.
6. Podawać od razu po przygotowaniu ;)
Smacznego ;)
Fajne naleśniki i super, że glutenowe :)
ReplyDeletewww.brulionspadochroniarza.pl
Bezglutenowe :) Są przepyszne !!!
DeleteSuper ,pozdrawiam dzielną mame.Gotowanie musi być sporym wyzwaniem ,przy tylu ograniczeniach.
ReplyDeleteNiestety, ale co zrobić :( Jak mus to mus !
DeleteJestem pod ogromnym wrażeniem twoich naleśników! Mimo, że nie unikam glutenu chętnie bym ich spróbowała! :D
ReplyDeleteZapraszam- są bardzo dobre ;)
DeleteTak wiec zapraszam ;)
Deleteotakotak otak!!!! pyszne te naleśniki!
ReplyDeleteO tak ;)
DeleteWyglądają przepysznie!
ReplyDeleteAż mam ochotę na naleśniki :)
Dziekuje :) Malutkiej też posmakowaly ;)
DeleteDzieki :)
ReplyDelete