Chyba zaczynam lubić wołowinę. Może dlatego, że tak dobrej jak w USA nie jadłam. Słyszałam tyle pochwał na jej temat, ale nie wierzyłam. A teraz - zaczynam się przekonywać ;) Dzisiaj proponuje danie, które może nie jest jakimś standardowym, ale jego słodko - kwaśny smak spowodował, że na stałe zagościł na moim stole ;) Smacznego :)
-------------------------------------
I start liking a beef. Maybe it's because I have not eaten as good as in the U.S. I've heard so many compliments on it, but I did not believe. And now - I begin to convince;) Today I suggest a dish that it is not known very well, but its sweet - sour taste made that it settles permanently on my table;) Enjoy :)
1 główka brokuła (średnia), podzielona na kwiaty
1/3 szkl bulionu wołowego
1/3 szkl marmolady lub dżemu truskawkowego
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki białego pieprzu
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki cajun lub przyprawy do mięsa
2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
ok 1 lb/ 450 g steku wołowego (flank steak), wyczyszczonego i pokrojonego na cienkie kawałki (ok 5 mm)
1 łyżka oliwy z oliwek
100 - 150 g ryżu białego
orzeszki piniowe do posypania, posiekane
Przyprawy (oprócz soli) wymieszać w małej misce. Natrzeć mięso i odstawić na min 1/2h. Brokuł ugotować w osolonej wodzie lub na parze. Odstawić na bok.
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W tym czasie połączyć bulion z 3 kolejnymi składnikami (dżemem/ marmoladą, sosem i solą) w małej misce. Wymieszać i odstawić na bok. Ps. Bulion można przygotować z kostki - 1 kostka na 300 ml wody.
Mięso wołowe obtoczyć w mące. Odstawić na bok.
Podgrzać dużą patelnię na średnim ogniu. Dodać oliwę. Wyłożyć mięso i smażyć ok 5 minut, przewracając i mieszając od czasu do czasu. Dodać sos z dżemem/ marmoladą. Gotować kolejnę 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje. Dodać brokuły. Wymieszać.
Podawać na ciepło z ryżem. Całość posypać orzeszkami piniowymi.
Smacznego :)
-------------------------------------
Ingredients (2-3 servings):
1 head of broccoli (medium), divided into florets
1/3 cup beef broth
1/3 cup marmalade or strawberry jam
2 tablespoons dark soy sauce
1/4 teaspoon salt
1/2 teaspoon black pepper
1/2 teaspoon white pepper
1/2 teaspoon of ginger
1/2 teaspoon cajun or seasoning to meat
2 tablespoons potato flour or cornstarch
about 1 lb / 450 g beef steak (flank steak), cleaned and cut into thin slices (about 5 mm)
1 tablespoon olive oil
100 - 150 g of white rice
pine nuts to sprinkle, chopped
Spices (except salt) mix in a small bowl. Rub the meat and set aside for min 1/2h. Boil broccoli in salted water or steamed. Set aside.
Cook rice according to package instructions.
At this time, combine broth 3 further components (jam / jelly, sauce and salt) in a small bowl. Mix and set aside. Ps. The broth can be prepared from cube - 1 cube on 300 ml of water.
Beef coat with flour. Set aside.
Heat a large skillet over medium heat. Add olive oil. Put the meat and cook for about 5 minutes, turning and stirring from time to time. Add sauce and jam / marmalade. Cook for another 2-3 minutes until the sauce thickens. Add broccoli. Mix.
Serve hot with rice. Sprinkle with pine nuts.
Enjoy :)
Intrygujące połączenie!
ReplyDeleteZgadza sie :) Ale bardzo smakowite :)
ReplyDelete