Tuesday, July 2, 2013

Ciasto czekoladowo - miętowe/ Chocolate- mint cake

Czekałam z tym ciastem na przyjazd moich rodziców ;) Czekolada wymieszana z miętą :) Pychotka !!! Kolejne ciasto, które jest na liście moich ulubionych !!! Warto spróbować .... ;p
--------------------------------------
I have been waiting with this cake for the arrival of my parents;) Chocolate mixed with mint :) Yum! The next cakke on my list of favorites! Worth a try .... ;p
 





 
 
Składniki:
Ciasto czekoladowe:
1 i 3/4 mąki tortowej
3/4 szkl ciemnego kakao (niesłodzonego)
3/4 szkl białego cukru
3/4 szkl brązowego cukru
2 łyżeczki kawy granulowanej
1 szkl maślanki
1/2 kostka masła (100 g)
1/4 szkl oleju
1 łyżka ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody do pieczenia
szczypta soli

Nagrzać piekarnik do 180 stopni C (350 F). Masło roztopić w garnku i ostudzić. Wymieszać kakao, mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól. W oddzielnej (dużej) misce ubić jajka z cukrem białym i brązowym, aż stanie się gładką masą. Dodać masło, olej i ekstrakt - wymieszać. Do masy z jajkami dodać naprzemiennie wymieszane suche składniki z maślanką. Dobrze wymieszać po każdym dodaniu składników. Formę (w formie wieńca) na ciasto wysmarować masłem. Wlać masę czekoladową.

Masa serowo - miętowa:
2 opakowania (8 oz/ 226 g każde) cream cheese Philadelphia
1/2 szkl cukru
2 łyżki mąki
2 jajka
1/4 łyżeczki ekstraktu miętowego
5 kropli zielonego barwnika do jedzenia
W małej misce ubić cream cheese na wysokich obrotach. Dodać cukier, mąkę, jajka, ekstrakt i barwnik. Całość bardzo dobrze wymieszać, na gładką masę. Przełożyć masę na ciasto czekoladowe. Kłaść na środek i lekko przyciskać. Włożyć ciasto do piekarnika. Piec ok 50 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić przez kolejne 15 minut. Wyjąć ciasto z formy i przełożyć do góry nogami na paterę. Odstawić na bok na kolejne 2 h. Po 2 h przygotować polewę czekoladowo - miętową.

Polewa:
2 łyżki mlecznych chipsów czekoladowych (brązowych lub białych)
1 łyżeczka margaryny lub masła
1 szkl cukru pudru
1/4 łyżeczki ekstraktu z mięty
2 krople zielonego barwnika do jedzenia
1 łyżka miodu lub syropu
3 łyżeczki wody

Podgrzać czekoladę z masłem/ margaryną w małym garnku na małym ogniu, ciągle mieszając. Mieszać, aż do rozpuszczenia składników. Odstawić na bok. W oddzielnej misce wymieszać pozostałe składniki. Dodać miksturę czekoladową, wymieszać. Wylać na ciasto.
Uwaga: w przypadku białych chipsów czekoladowych kolor masy będzie zielony, w przypadku brązowych, kolor masy będzie czekoladowo - zielony.

Inspiracje:Our best - ever cakes & pies z moimi zmianami :)
-------------------------------------------------

Ingredients:
Chocolate cake:
1 and 3/4 of flour
3/4 cup dark cocoa powder (unsweetened)
3/4 cup of white sugar
3/4 cup brown sugar
2 tsp granulated coffee
1 cup buttermilk
1/2 cup of unsalted butter (100 g)
1/4 cup oil
1 tablespoon vanilla extract
2 teaspoons baking powder
1 teaspoon baking soda
pinch of salt

Preheat oven to 180 degrees C (350 F). Melt the butter in a pan and let cool. Mix cocoa, flour, baking soda, baking powder and salt. In a separate (large) bowl, beat the eggs with white and brown sugar until it becomes smooth. Add the butter, oil and extract - mix. To the mass of the eggs alternately add dry ingredients and buttermilk. Mix well after each addition. Grease a baking pan (fluted tube cake pan) with butter. Pour the chocolate mixture.

Cheese & mint cream:
2 packages (8 oz / 226 g each) Philadelphia cream cheese
1/2 cup sugar
2 tablespoons all-purpose flour
2 eggs
1/4 teaspoon peppermint extract
5 drops of green food color
In a small bowl, beat the cream cheese at high speed. Add the sugar, flour, eggs, extract and food color. Mix until smooth. Put the cream on a chocolate cake. Lay on the center and press lightly. Put the cake in the oven. Bake about 50 minutes. Remove from the oven and let cool for 15 minutes. Remove from the mold and put it upside down on platter. Set aside for 2 h. After 2 hours, prepare chocolate and mint glaze.
Chocolate and mint glaze:
2 tablespoons milk chocolate chips (brown or white)
1 teaspoon margarine or unsalted butter
1 cup powdered sugar
1/4 teaspoon peppermint extract
2 drops of green food color
1 tablespoon honey or syrup
3 teaspoons water

Heat up chocolate with the butter / margarine in a small saucepan over low heat, stirring constantly. Stir until the ingredients dissolve. Set aside. In a separate bowl, combine remaining ingredients. Add chocolate mixture and mix. Pour on cake.

Note: In case of of white chocolate chips, glaze color will be light green, in the case of brown glaze color will be chocolate - green.

Inspiration: Our best - ever cakes & pies with my changes :)




Place the cake in the oven. Bake for 50 minutes. Cool and remove from the mold. Prepare the mint glaze.
 

2 comments: