Od jakiegoś czasu zbierałam się do zrobienia przetworów. Ale ciągle czegoś mi brakowało ... Chciałam zrobić ogórki kiszone, ale tutaj nie ma kopru, za chrzanem też się nachodziłam. Chciałam zrobić dżem truskawkowy, ale było nam jakoś nie po drodze ... albo ja nie miałam czasu, albo one były już wodniste. I tak wkoło. Jednakże po zakupie czereśni, stwierdziłam, że nie mam już żadnych wymówek i muszę się za nie wziąć. Poprosiłam moją mamę o jej przepis na dżemy bez żadnych żelfiksów, żelatyn i inny konserwantów. I tym sposobem zrobiłam dżem czereśniowy, używając w sumie 3 składników :) Smacznego :)
----------------------------------
For some time, I tried to make preserves. But something was missing ... I wanted to make pickled cucumbers, but I could not find dill and I had a problem with horseradish. I wanted to make strawberry jam, but something bother me ... I did not have time, or they were already watery. And so on. However, after buying sweet cherries, I stated that I did not have any excuses. I asked my mom for her jam recipe without any preservatives. And in this way I made cherry jam, using only three ingredients :) Enjoy :)
7lb/3,175 kg bardzo słodkich czereśni, wydrylowanych
3 szkl cukru (może być biały lub trzcinowy)
sok z 1 cytryny
Czereśnie wymyć. Przełożyć do dużego garnka. Wstawić na palnik na średni ogień. Mieszać, aż owoce puszczą sok. Zmniejszyć ogień. Dodać cukier. Wymieszać. Gotować przez 2h, mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypaliły. Zdjąć z palnika, odstawić na noc.
W dniu następnym wstawić na palnik na mały ogień. Dodac sok z cytryny. Gotować kolejne 2 h, mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z palnika. Odstawić na bok. Ostudzić. Ponownie wstawić na palnik na mały ogień i gotować ok 1-2h, mieszając co 5 minut. Po 1h sprawdzić gęstość dżemu: wyjąć 1 łyżke na talerzyk, odczekać ok 10 minut. Jeśli dżem jest rzadki, nadal gotować, jesli nie - wyłączyć gaz i włożyć dżem do wyparzonych w gorącej wodzie słoików (uwaga: dżem jest gorący). Zawekować. Odstawić na bok nakrętką do dołu, do momentu aż ostygnie.
Ps. Ja dodatkowo pasteryzuje w piekarniku: do pojemnika z wodą włożyć słoiki nakrętką do góry. Włożyć do piekarnika. Nagrzać piekarnik do temperatury 120 stopni C (250F). Trzymać w piekarniku przez 30 minut od momentu nagrzania się piekarnika. Wyłaczyć piekarnik. Otworzyć drzwi do piekarnika i pozostawić słoiki w środku, aż ostygną.
Smacznego !!!
--------------------------------------
Ingredients for four 400ml jars:
7lb / 3.175 kg of sweet sweet cherries, pitted
3 cups sugar (white or cane sugar)
juice of 1 lemon
Wash cherries. Transfer to a large pot. Put the pot on burner, on medium heat. Stir until it will be more juice. Reduce the heat. Add the sugar. Mix. Cook for 2 hours, stirring from time to time. Remove from the burner, let stand overnight.
Next day, insert pot with fruit on the burner, on low heat. Add lemon juice. Cook for another 2 hours, stirring from time to time. Remove the pot from the burner. Set aside. Allow to cool. Re-insert on burner on low heat and cook about 1-2h, stirring every 5 minutes. After 1 hour check the density of jam: put 1 tablespoon on a plate and wait about 10 minutes. If the jam is rare, continue to cook, if not - turn off the gas and put the jam into scalded (in hot water) jars (note: the jam is hot). Preserved. Set aside, a lid side down until cool.
Ps. I also pasteurized in an oven: put the jars (cap side up) into a container with water. Place in the oven. Preheat the oven to 120 degrees C (250F). Keep in the oven for 30 minutes after heating the oven up. Turn off the oven. Open the door to the oven and allow the jars to cool.
Enjoy!
ReplyDeletedżemik prezentuje się bardzo wymownie, widać, że było dużo smażenia, niemniej na pewno się opłacało, bo po pierwsze wiesz, co jesz, a dżemik jest na pewno pyszny, też uwielbiam czereśniowy i jestem w trakcie publikowania mojego przysmaku czereśniowego, tymczasem serdecznie pozdrawiam :-)