Sunday, July 28, 2013

Jajka na ostro z papryka/ Spicy eggs with bell pepper

Dzisiaj zostałam zaskoczona przez mojego męża:) Na śniadanie zrobił sadzone jajka na ostro :) Były tak smaczne, że stwierdziłam iż podzielę się z Wami tym fantastycznym przepisem. Ja osobiście nie spotkałam się jeszcze z takim daniem, więc tym bardziej duże brawa dla mojego małżonka. Mogę być tak zaskakiwana każdego dnia ;) Może i Wy kogoś zaskoczycie :) Życzę smacznego !!!
---------------------------------
Today, I was surprised by my husband :) He made spicy fried eggs, for breakfast,  :) They were so delicious that I stated I will share this fantastic recipe with You. Personally, I have never seen  and eaten this dish before, so the big applause for my husband. I can be surprised every day;) Maybe You will surprise someone :) I wish you bon appetit!!!
 



 
Składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 duża cebula, drobno posiekana
1 czerwona papryka, pokrojona w dużą kostkę
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
1/2 łyżeczki suchych płatków chili
2 podłużne pomidory tzw. śliwkowe, bez skórki i pokrojone w dużą kostkę
2 jajka
sól, czarny pieprz świeżo zmielony
 
Podgrzać patelnię z oliwą na małym ogniu. Dodać cebulę i smażyć aż się zeszkli. Dodać paprykę, czosnek, płatki chili. Smażyć aż papryka będzie miękka. Dodać pomidory, sól i pieprz do smaku i dusić przez kolejne 10 minut na małym ogniu. Gdy mieszanka będzię zbyt wodnista, zwiększyć ogień. Używając łyżki zrobić dwa wgłębienia w miksturze na patelni. Wbić jajka do wgłębień, przykryć przykrywką lub folią aluminiową i smażyć kolejne 3-4 minuty, aż jajka będą zrobione.
Podawać od razu po przygotowaniu z chlebem.
Smacznego :)
 
Inspiracja: The camping cookbook ze zmianami mojego małżonka.
------------------------------
Ingredients:
2 tablespoons olive oil
1 large onion, finely chopped
1 red bell pepper, coarsely chopped
1 clove garlic, finely chopped
1/2 tsp dried chilli flakes
2 plum tomatoes, peeled and coarsely chopped
2 eggs
salt and freshly ground black pepper
 
Heat a frying pan with olive oil over low heat. Add the onion and cook until golden. Add the bell pepper, garlic and chili flakes. Cook until the bell peppers are softened. Add the tomatoes, salt and pepper to taste and simmer for another 10 minutes over low heat. If the mixture is too liquid, raise the heat. Using a spoon, make two depressions in the mixture in the frying pan. Break the eggs into the depressions, cover with lid or aluminum foil and cook for another 3-4 minutes until the eggs are set.
Serve immediately after the preparation, with a bread.
Enjoy :)
 
Inspiration: The camping cookbook, with  my husband changes.

2 comments:

  1. super danie czasem robie podobnie i bardzo mi smakuje

    ReplyDelete