Gdy jeździmy na plażę muszę spakować coś co mogę zjeść również na zimno i tak wpadłam na pomysł bułeczek z wieprzowym mięsem mielonym i serem fetą. Pyszności ;)
-------------------------------------
When we go to the beach I have to pack something up I can eat without reheating, so I had an idea of making rolls with ground pork meat and feta cheese. Delicacies;)
Przygotowanie ciasta - patrz Ciasto na pizze
1 lb/ 453 g mielonego mięsa wieprzowego
1/2 szkl sosu pomidorowego
1 łyżeczka cajun lub przyprawy do mięsa
2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, świeżo startego
80 g sera feta, rozkruszonego
1/2 szklanki startego parmezanu lub cheddar
2 łyżki masła, roztopionego
Nasmarować tłuszczem formę na średnie muffinki lub na ciastka. Do garnka wrzucić mięso z sosem pomidorowym. Smażyć na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż mięso nie będzie różowe. Dodać przyprawy i wymieszać. Odstawić na bok do ostygnięcia.
Na oprószonym mąką blacie rozwałkować pizzę - na duży prostokąt. Nasmarować 2 łyżkami oliwy. Położyć mięso i posypać fetą. Zawinąć w rulon od dłuższej strony. Pokroić na 16 równych kawałków. Umieścić w formie na muffinki luba w formie na ciastka, cięciem do góry. Każdy kawałek polać masłem i posypać parmezanem lub cheddarem. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C (375F). Piec 18-20 minut. Serwować na ciepło.
Smacznego ;)
---------------------------------------------------------
Ingredients:
Dough preparation - see Pizza dough
1 lb / 453 g ground pork meat
1/2 cup tomato sauce
1 teaspoon Cajun or seasoning for meat
2 tablespoons olive oil
1/2 teaspoon salt
1/2 teaspoon black pepper, freshly grated
80 g feta cheese, crushed
1/2 cup grated Parmesan cheese or cheddar
2 tablespoons butter, melted
Grease muffins form or baking sheet. In the pot put meat with tomato sauce. Cook over medium heat, stirring constantly, until the meat is not pink. Add the spices and stir. Set aside to cool.
On a well-floured counter/surface, unroll pizza dough - shape into a large rectangle. Brush with 2 tablespoons of olive oil. Spread with ground meat mixture, sprinkle with feta cheese. Roll dough into a spiral starting with one of the long sides. Slice into 16 equal pieces. Place in the form of the muffins or on baking sheet, cut sides up. Each piece brush with butter and sprinkle with parmesan cheese/ cheddar cheese. Preheat the oven to 190 degrees C (375F). Bake 18-20 minutes. Serve warm.
Enjoy;)
No comments:
Post a Comment