Kartacze zwane w mojej rodzinie "szczurami", są jednym z uwielbianych przeze mnie dań :) Przepis jest rodzinny i pochodzi od mojej babci, z modyfikacjami mojej mamy :) Babcia przywiozła go z Wilna i tak pozostał w naszej rodzinie :) Uwielbiam ten smak i fakt, iż zarówno gotowany, jak i odgrzewany później na patelni jest po prosty przepyszny :) Zapraszam do spróbowania :) Dzisiaj wersja z pasztetem w środku :) Smacznego !!!!
----------------------------
Kartacze, called "rats" in my family, are one of the dishes I loved :) The family recipe comes from my grandmother, with my mother`s modifications :) Grandma brought it back from Vilnius and since then it remained in our family :) I love the taste and the fact that both version of kartacze: cooked or reheated later on the frying pan are delicious :) Feel free to try :) Today version is stuffed with "pasztet" (polish meat loaf) :) Enjoy!!
Składniki na 15 szt:
13 dużych ziemniaków, obranych
ok 1 lb/ 450 kg pasztetu z królikiem, pokrojony w paski o dlugosci ok 5 cm i szerokosci ok 1,5 -2 cm
mąka ziemniaczana (1/4 masy z ugotowanych ziemniaków)
sól
9 ziemniaków ugotować w osolonej wodzie (1/2 -1 łyżeczka na ok 4l wody). Odstawić na bok i ostudzić. Wstawić do lodówki na noc.
W dniu nastepnym wyjąć z lodówki i zmielić przez maszynkę bądź dobrze utłuc (ja tłukłam ok 20 minut). Całość przełożyć do miski. Podzielić na 4 części. Wyjąć 1/4 część i odłożyć na bok. W to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Dodać wyjętą 1/4 część ziemniaków i wymieszać.
4 ziemniaki zetrzeć na tarce do ziemniaków (dziurki z 4-oma ząbkami). Połączyć z ugotowanymi ziemniakami. Dobrze wymieszać. Wziąć garść masy ziemniaczanej, włożyć jeden kawałek pasztetu. Zlepić. Zagotować garnek z osoloną wodą (1/2 - 1 łyżeczka na ok 4 l). Wrzucać kartacze na gorącą wodę. Gotować ok 20-22 minut na małym ogniu. Podawać ze smażoną cebulką i boczkiem.
Smacznego :)
------------------------------------
Ingredients for 15 pcs:
13 large potatoes, peeled
about 1 lb / 450 kg of rabbit meat loaf, cut into strips with a length of about 5 cm and a width of about 1.5 -2 cm
potato flour (1/4 of a boiled potato)
salt
13 large potatoes, peeled
about 1 lb / 450 kg of rabbit meat loaf, cut into strips with a length of about 5 cm and a width of about 1.5 -2 cm
potato flour (1/4 of a boiled potato)
salt
Boil 9 potatoes in salted water (1/2 -1 teaspoon for about 4l of water). Set aside and let cool. Refrigerate overnight.
The next day, remove from the refrigerator and grind it up in a food processor or fine grind (about 20 minutes). Transfer to a bowl. Divided into four parts. Take the fourth part and set aside. In this place, pour potato flour. Add the removed quar potatoes and mix.
Grate 4 potatoes (holes with four serrated edge). Connect with boiled potatoes. Mix well. Take a handful of the potato mixture, put a piece of meat loaf. Stick together. Boil water with salt (1/2 - 1 teaspoon for about 4 L) in a pot. Throw kartacze into hot water. Cook for about 20-22 minutes on low heat. Serve with fried onions and bacon.
Enjoy :)
Enjoy :)
Podobne do polskich pyz. Wieki nie jadlam takich dobroci. Narobiłaś mi smaku
ReplyDeletePozdrawiam/Gosia
Tak, tylko 2 razy wiekszy :) Zwany jest jeszcze cepelinami, a w Polsce glownie znany jest na terenie Podlasia i Mazur :)Pozdrowionka
Deletemuszę je zrobić - są mi zupełnie nieznane ale muszą byc pyszne ;-)
ReplyDeletehttp://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/
Polecam - a sie nie zawiedziesz :)Sa przepyszne :)
Delete