Tęsknota za Polska trwa .... To dopiero 9 m-cy, jak wyjechałam za granicę, a wydaje się, że jestem tu jakieś kilka lat ;( Jeszcze rok i będę mogła się cieszyć powrotem do moich rodziców, mieszkanka i przyjaciół ;) Coraz bardziej odczuwam brak dań i ciast, do których byłam tak przyzwyczajona ... Żeby zabić tą tęsknotę zaczełam je sama robić ;) Dzisiaj objadam się keksem z bakaliami wg przepisu mojej mamy ;) Uwielbiam go za dużą ilość bakalii: rodzynek, orzechów włoskich, ziemnych i suszonych moreli ;) Boskie !!!!
----------------------------------------
I miss Poland .... It took only nine months, as I went abroad, and it seems that I have been here for a few years ;( One year more and will be able to enjoy backing to my parents, my apartment and my friends;) Increasingly, I feel the lack of polish food and cakes, to which I was so accustomed ... To reduce this same longing I started doing what I love in Polish cuisine;) Today, I am enjoying "keks" - the polish cake with dried fruit and nuts according to my mom`s recipe ;) I love it because of a large amount of nuts and dried fruits: raisins, walnuts, peanuts and dried apricots;) Divine!!
Składniki na 1 średnią keksówkę (20 cm x 11cm):
20 dag (1,2 szkl) mąki pszennej lub tortowej
4 jajka
15 dag (0,7 szkl) cukru
10 dag masła
0,5 kg bakalii: rodzynek, orzechów włoskich, orzechów ziemnych, suszonych moreli etc., pocietych na małe kawałki
8 g (2 lyzeczki) proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Mąkę przesiać z proszkiem. Białka oddzielić od żółtek. W dużej misce utrzeć masło. Dodać na zmianę po 1 zółtku i 1/4 cukru. Czynność powtórzyć 3 - krotnie. W małej misce ubić białka. Do masła dodać bakalie oraz ekstrakt. Delikatnie wymieszać. Na przemian dodawać ubite białka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Za każdym razem dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Wyłożyć do natłuszczonej formy do 3/4 głębokości. Piec 1 h w 180 C(350F).
Smacznego ;)
Smacznego ;)
-------------------------------
Ingredients for 1 baking pan with dimensions of 20 cm x 11 cm:
200 g (1.2 cup) all-purpose flour or cake flour
4 eggs
150 g (0.7 cup) sugar
100 g unsalted butter
0.5 kg (17,7 oz) dried fruits: raisins, walnuts, peanuts, dried apricots, etc.., cut into small pieces
8 g (2 teaspoon) baking powder
1 teaspoon vanilla extract
200 g (1.2 cup) all-purpose flour or cake flour
4 eggs
150 g (0.7 cup) sugar
100 g unsalted butter
0.5 kg (17,7 oz) dried fruits: raisins, walnuts, peanuts, dried apricots, etc.., cut into small pieces
8 g (2 teaspoon) baking powder
1 teaspoon vanilla extract
Sift the flour with the powder. Separate the whites from the yolks. In a large bowl, beat the butter. Add, alternately, 1 egg and 1/4 sugar. Repeat three times. In a small bowl, beat the whites. Add raisins and extract to the butter mixture. Mix gently. Alternately, add the beaten egg whites and flour with baking powder. Mix thoroughly with a wooden spoon after every addition. Put the mixture in a greased baking pan to the 3/4 depth. Bake 1 hour at 180 C (350F).
Enjoy;)
Enjoy;)
oj, ma tych bakalii, maa! ale zapewne dzięki nim ma bardzo bogaty smak :]
ReplyDeleteOJ I to bardzo ;) jest tak smakowity ;) a przy okazji nie jest suchy ;) pysznosci ;) u mnie keks jest tylko jeden - wg przepisu mojej mamy ;) o innych juz zapomnialam ;)
Delete
ReplyDeleteŚliczny :-)